Újságpapírból font koszorúalap | Így készült lépésről-lépésre

Anita újságpapírból font tárolóit már bemutattuk, nagyon népszerűek. Ezúttal egy különleges, csavart fonással készített koszorút mutatunk tőle, Anita a készítési folyamatba is beavat minket.

Alapanyagok egy 24 cm átmérőjű koszorú alaphoz

újságpapír (a legjobb a napilap)
ceruza
vonalzó
olló
ragasztó
hurka pálca
ruhacsipesz
gumi gyűrű (befőttes gumi)
üres guriga (alufóliás)

Pálcakészítés

 
Az újságpapírt hosszában három részre osztjuk – legalább 7 centi széles csíkokat vágjunk.
A képen látható módon ferdén rárakjuk a hurkapálcát a papírra és feltekerjük. A hurkapálca viszonylag rövid, ezért ha a papírsodrás közben elértünk a végéhez, a papírt lefogva húzzuk kissé kijjebb a pálcát, s folytathatjuk a munkát. A papír pálcák végét ragasztóval rögzítsük, miután a hurkapálcát eltávolítottuk. A koszorúhoz 50 darab pálcára lesz szükség.

A fonás menete

 

Induláskor öt pálcát fogunk használni, ezeket a vékonyabbik részüknél fogjuk össze befőttes gumival.
A pálcákat hajtogassuk szét, a közepére helyezzünk papírgurigát.
Két pálcát igazítsunk egymás mellé, s ott kezdjük a fonást. A fonás menete: amelyik pálca alul van, azt hajtjuk rá a mellette lévő pálcára, s körbe-körbe haladva, a formát követve így rakjuk a pálcákat egymásra, ezáltal kapunk csavart formát.

Ha a pálca elfogyott, toldani kell – ehhez csipesszel rögzítjük az utolsó hajtást. Újabb öt pálcát veszünk a kezünkbe, a vékonyabbik részüket kissé megsodorjuk az ujjainkkal, bekenjük ragasztóval; a pálca végébe dugjuk, ügyelve arra, hogy jól illeszkedjen.

A fonást addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a pálcák.

Összeillesztés

Amikor a pálcánk elfogyott a végeket leragasztjuk a kilógó részeket levágjuk. Kör alakúra formáljuk, a végeit összeragasztjuk, majd csipesszel rögzítjük. Száradás után a csipeszeket eltávolítjuk.

A kész koszorúalapot tetszés szerint díszíthetjük.

Tipp a festéshez

A festésnél a legolcsóbb megoldás a vízfesték, vagy a ruhafesték, amit én is használok. Egy tasakot hígítok 2-3 deci langyos vízzel, ez elég sok pálca festésére elegendő és széles színválasztékban kapható.
Elég csak a papírcsík széleit festeni, 2 centi szélességben (ld. fotók).

Fehér színű pálcát festés nélkül könnyen készíthetünk, ha az újság széleit használjuk. A pálcát ez esetben úgy készítsük, hogy a fehér sáv jobb oldalon legyen, s így tekerjük fel a hurkapálcára. Tekerés közben már látszódni fog a fehér szín.

Nita fonott papír a Facebookon >>

hirdetés
1 válasz
  1. Hetey Istvánné
    Hetey Istvánné says:

    Most találtam ezt a leírást és ez alapján bátorkodom csinálni,

    idáig csak nézegettem de nagyon szeretném megtanulni ha sikerül jelentkezem!!!!!!Köszönöm a jó leírást és a képeket hozzá!!!!!

    Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − 10 =

hirdetés