Zenfirkák. Meditatív rajzolás. A felnőtteket kikapcsolja, a gyerekeket fejleszti

Kevés kiadvány volt képes annyira megmozgatni a kreatív felnőtteket, mint a közelmúltban megjelent, felnőtt korosztály számára készült színezőkönyvek, melyekről nemrégiben képes összeállítást közöltünk. A Titkos kert, a Vintage minták és a Pandala-szigetek c. színezők mellett érdemes megemlíteni a közelmúltban megjelent Zenfirkák – Meditatív rajzolás c. kiadványt is.

A könyv nem színező, bár több tucat kiszínezhető sablont és mintát tartalmaz. A szabadkézi rajzoláshoz nyújt hasznosítható tippeket, s ahogy a kötet címe jelzi: alkotásra, egyúttal kreatív meditációra ösztönzi az olvasókat. A szerző, Susanne Schaadt terapeuta és művész rendszeresen tart rajzfoglalkozásokat, kifejezetten hatásos lazító módszernek tartja a rajzolást.

Vonalról vonalra haladva találunk önmagunkra

Honnan jön a zenfirka kifejezés? A zen szó azt jelenti, hogy megnyugtatjuk a lelkünket és a gondolatainkat, és újra megtaláljuk saját magunkat. A zenfirkát tehát nyugalomhoz segítő firkálásnak vagy még találóbban meditációs rajzolásnak nevezhetjük. Az egyszerű, ismétlődő minták rajzolása közben ellazul a lélek – írja a szerző a kötet bevezetőjében.

A minták varázsa

Az ismétlődő, gyakran absztrakt mintákat ornamentumnak, díszítőelemeknek nevezzük. Ezeket minden kultúrában, minden korszakban megtalálhatjuk. Láthatólag az ember belső igénye, hogy élete tárgyait mintákkal és díszekkel ékesítse, az egyszerű kőkorsótól a legszebb katedrálisablakokig vagy kézműves remekekig.

A meditatív rajzolás módszerét kiválóan alkalmazhatjuk iskolában vagy meditációs célokra. Természetesen gyerekek fejlesztéséhez is felhasználható: a rajzolás segíti a koncentrációt, csiszolja a finommotorikus képességeket, a szem-kéz koordinációt.

A kötetben közel kilencvenféle minta-mintafajta található. A teljesség igénye nélkül néhány ezek közül: pitypang, parketta, Capri, cseppek, gubó, káró, méhsejt, boltív, piramis, Egyiptom.

A kötet igényes kivitelezésű, ösztönző, összeszedett. Bevallásuk szerint rajzolni nem tudókra is inspirálóan hat, de azok is hasznát vehetik, akik járatosak a rajzművészetben. Hasznát vehetik munkájuk során a pedagógusok, terapeuták, szülők is.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 6 =

hirdetés