Mandulás sajttorta őszibarackpürével
Egy újabb remek sajttorta recept, ezúttal Györgyitől.
Hozzávalók
25 dkg Amaretti keksz
8 dg vaj
1 kg krémsajt
2 egész tojás
3 tojássárgája
2 evőkanál keményítő
6 cl. Amaretto likőr
1/4 reszelt keserű mandula
15 dkg vaníliás porcukor
80 dg érett őszibarack
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
15 dkg cukor
1/2 citromfű
3 mentalevél
2 k.k. keményítő
Tálaláshoz
Amaretti keksz morzsolva
Barackpüré
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Elkészítés
Kezdjük a pürével! Érdemes sárga húsú barackot választani, mert attól szép színe lesz. Hámozzuk meg, magozzuk ki, kockázzuk fel. (Több barackból is készíthetjük, maradjon bőven a tálaláshoz. Nagyon finom a torta, ha a pürébe tunkolgatjuk a falatokat.) Tegyük egy lábasba, adjunk hozzá cukrot, citromlevet, reszelt citromhéjat. Kissé csapkodjuk meg a citromfüvet és tegyük a barackhoz.
Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 6-8 percet vagy amíg kiengedi a levét. Kevés hideg vízzel keverjük el a keményítőt és forraljuk össze a barackkal. Amikor kissé behúzta a főzetet egy botmixerrel pépesítsük, de a citromfüvet vegyük ki előtte. A még forró pépbe dobjunk 3-4 mentalevelet és így hagyjuk teljesen kihűlni és ezt is tegyük a hűtőbe, érdemes előző nap elkészíteni, akkor gyorsan össze lehet állítani a tortát.
A kekszet törjük össze. A vajat olvasszuk meg, majd öntsük a kekszmorzsára, és nyomkodjuk egy 23 centis kerek tortaforma aljába. Érdemes sütőpapírt tenni alá. Tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.
A krémsajt és a tojások legyenek szobahőmérsékletűek, mert úgy tudunk velük jól dolgozni. A sajtot tegyük egy nagy tálba, és egy fakanál segítségével keverjük el benne a cukrot, majd egyenként a tojásokat, a likőrt és a keményítőt. Nekem volt itthon keserű mandulám, keveset reszeltem bele, akinek nincs, mandulaaromával pótolhatja, de nem olyan fontos, mert a likőr és az Amaretti keksz elég intenzív mandulaízt kölcsönöz.
Vegyük elő a hűtőből a kekszalapot. Öntsük rá a krémsajtot.
A sűrű és hideg barackpüréből tegyünk egy kanálka segítségével kis kupacokat a sajtra és egy fogpiszkáló segítségével húzgáljuk szét. Lehet szabályos mintákat is készíteni.
Az összes pürét ne tegyük a tortára, hagyjunk a tálaláshoz is.
Bugyoláljuk fóliába a tortaformát.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra és egy nagy tepsit töltsünk tele vízzel, amit a sütő aljába helyezünk. A tortát süssük 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 120 fokra és még 70 percig süssük. Akkor jó, ha a teteje megszilárdult, de remeg a torta, ha megmozgatjuk.
Vegyük ki a sütőből az elkészült tortát, és hagyjuk picit lehűlni. Egy éles sima késsel vágjuk körbe a szélét, vegyük le a peremet és így hagyjuk kihűlni, majd 1 napig tartsuk a hűtőben. Amaretti morzsával és barackpürével tálaljuk.
Fotók, recept: B. Csánk Györgyi | Blogajánló: Csaak mert szeretem >>
Részletesebb leírást találtok a sajttorta elkészítéséről ITT >>
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.