Mandulás sajttorta őszibarackpürével

Egy újabb remek sajttorta recept, ezúttal Györgyitől.

Hozzávalók

25 dkg Amaretti keksz

8 dg vaj

1 kg krémsajt

2 egész tojás

3 tojássárgája

2 evőkanál keményítő

6 cl. Amaretto likőr

1/4 reszelt keserű mandula

15 dkg vaníliás porcukor

80 dg érett őszibarack

1/2 citrom leve

1 citrom reszelt héja

15 dkg cukor

1/2 citromfű

3 mentalevél

2 k.k. keményítő

Tálaláshoz

Amaretti keksz morzsolva

Barackpüré

hirdetés 

hirdetés 

Elkészítés

Kezdjük a pürével! Érdemes sárga húsú barackot választani, mert attól szép színe lesz. Hámozzuk meg, magozzuk ki, kockázzuk fel. (Több barackból is készíthetjük, maradjon bőven a tálaláshoz. Nagyon finom a torta, ha a pürébe tunkolgatjuk a falatokat.) Tegyük egy lábasba, adjunk hozzá cukrot, citromlevet, reszelt citromhéjat. Kissé csapkodjuk meg a citromfüvet és tegyük a barackhoz.
Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 6-8 percet vagy amíg kiengedi a levét. Kevés hideg vízzel keverjük el a keményítőt és forraljuk össze a barackkal. Amikor kissé behúzta a főzetet egy botmixerrel pépesítsük, de a citromfüvet vegyük ki előtte. A még forró pépbe dobjunk 3-4 mentalevelet és így hagyjuk teljesen kihűlni és ezt is tegyük a hűtőbe, érdemes előző nap elkészíteni, akkor gyorsan össze lehet állítani a tortát.

A kekszet törjük össze. A vajat olvasszuk meg, majd öntsük a kekszmorzsára, és nyomkodjuk egy 23 centis kerek tortaforma aljába. Érdemes sütőpapírt tenni alá. Tegyük a hűtőbe, hogy összeálljon.

A krémsajt és a tojások legyenek szobahőmérsékletűek, mert úgy tudunk velük jól dolgozni. A sajtot tegyük egy nagy tálba, és egy fakanál segítségével keverjük el benne a cukrot, majd egyenként a tojásokat, a likőrt és a keményítőt. Nekem volt itthon keserű mandulám, keveset reszeltem bele, akinek nincs, mandulaaromával pótolhatja, de nem olyan fontos, mert a likőr és az Amaretti keksz elég intenzív mandulaízt kölcsönöz.

Vegyük elő a hűtőből a kekszalapot. Öntsük rá a krémsajtot.

A sűrű és hideg barackpüréből tegyünk egy kanálka segítségével kis kupacokat a sajtra és egy fogpiszkáló segítségével húzgáljuk szét. Lehet szabályos mintákat is készíteni.

Az összes pürét ne tegyük a tortára, hagyjunk a tálaláshoz is.

Bugyoláljuk fóliába a tortaformát.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra és egy nagy tepsit töltsünk tele vízzel, amit a sütő aljába helyezünk. A tortát süssük 10 percig, majd vegyük vissza a hőmérsékletet 120 fokra és még 70 percig süssük. Akkor jó, ha a teteje megszilárdult, de remeg a torta, ha megmozgatjuk.

Vegyük ki a sütőből az elkészült tortát, és hagyjuk picit lehűlni. Egy éles sima késsel vágjuk körbe a szélét, vegyük le a peremet és így hagyjuk kihűlni, majd 1 napig tartsuk a hűtőben. Amaretti morzsával és barackpürével tálaljuk.

Fotók, recept: B. Csánk Györgyi | Blogajánló: Csaak mert szeretem >>

Részletesebb leírást találtok a sajttorta elkészítéséről ITT >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =

hirdetés