„Minden egyes horgolmányom a játékosság, kecsesség és elegancia jegyében születik.” Evita – Handmade Miracles. Vica autodidakta módon sajátította el az amigurumi technikát

Györgydeák Vica különleges, egyedi amigurumi figurákat készít. Ez a kézműves technika Japánból ered, és horgolt vagy kötött, kitömött játékfigurát takar. Vica autodidakta módon sajátította el a technikát. Megkértük, hogy mutatkozzon be nálunk.

A történetem

Györgydeák Vica

Szűk két éve került kezembe a horgolótű, amikor megszületett kislányunk, Noémi, azóta folyamatosan alkotok. Az első félév volt a mintakövetés és az alapok elsajátításának szakasza, aztán egyik nap úgy ébredtem, hogy valami egyedit szeretnék horgolni, még akkor is, ha picit suta, picit tökéletlen. Itt szaladt el velem az a bizonyos „ménes”. Azóta megszállottan horgolom a saját figuráimat. Családomban bőven láttam példát a kézimunkázásra, édesanyám és apai nagymamám is nagyon tehetségesek.

Figuráim

Minden egyes horgolmányom a játékosság, kecsesség és elegancia jegyében születik, ezek mentén tudnám meghatározni művészetemet, munkámat. Miért is gondolom magam művésznek? – mert nincsen semmilyen piaci űr, amelyet alkotásaimmal be kívánnék tölteni.

Ezek a figurák nem gyerekjátékként születnek, elsősorban felnőtteknek azért, hogy esztétikumukkal csempésszenek valami varázslatosat az emberek világába. Hogy jó és megnyugtató érzés legyen ránézni, hogy valamilyen pozitív értéket képviseljen, amit az én kezem alkotott.

Nem készítek figurákat egyedi megrendelésre – hacsak a megrendelés nincs teljes egészében összhangban a stílusommal –, de nincs Micimackó sem Peppa malac, ők egy másik kategória. Talán ez különböztet meg a horgolóközösség nagy részétől, hogy nem megy a mintakövetés, nincs bennem meg ez a fajta alázat.

Az Evita-figurák útja – ez egy nagyon érdekes dolog, annak ellenére, hogy nem dolgozok egyedi megrendelések alapján, mindenik megtalálja valahol a helyét, általában ahogy elkészülnek, úgy otthonra is lelnek, nem sokáig maradnak nálam, 4-5 darab van, amitől még nincs lelkem megválni.

Az alkotási folyamat

Formatervezés, színválasztás, konkrét munkafolyamat, „nézzük napokig”, bontás vagy kiegészítés, fotózás és közben folyamatos flow-élmény.

Nagyon lassan dolgozom, átlagosan egy hónap alatt készül el egy teljesen új figura, aztán ha nagyon jónak találom, akkor készítek pár darabot még belőlük, maximum hármat, négyet, de soha nem lesz kettő ugyanolyan. Többet képtelen vagyok készíteni, akkor oda a lelkesedés.

Álmom, kiadni egy könyvet a saját mintáimból, remélem, egyszer valóra válik.

Facebook oldalam: Evita – Handmade Miracles
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 1 =

hirdetés