Olcsóbb és legalább olyan jó, mint a bolti: így készíthetünk színes aszfaltkrétát!

A gyerekek imádnak aszfaltra rajzolni. A bolti – márkás – aszfaltkréták meglehetősen drágák, és ha aktív aszfaltrajzoló a gyermek, viszonylag sűrűn kell pótolni, mert a kréta gyorsan elkopik. Gazdaságos, kreatív megoldás, ha a krétát magunk készítjük el. 

 

Szükséges anyagok

– öntőforma

Használhatunk szilikon jégkockatartót, ezek sokféle formában kaphatók, létezik rúd alakú is – nem szükséges bélelni. Ha rúd formájú szilikon jégkockakészítőt használunk, tegyünk bele szalagot. Így könnyen ki tudjuk belőle venni a kész krétát – nem törik el.

 

Csillag formájú krétákat is készíthetünk, a lényeg,

hogy kézre álljon, könnyen tudjanak vele dolgozni a gyerekek.

Papírgurigából (konyhai törlő, vagy wc-papír) is készíthetünk öntőformát a következő módon: szedjük szét hajtogatás mentén a gurigát, majd tekerjük fel újra úgy, hogy kezes, vagyis vékonyabb gurigát kapjunk – ragasztószalaggal rögzítsük. Guriga vastagságú krétákat is készíthetünk, így nem kell szétszedni a hengert. Bármelyik módszer szerint járunk is el, a papírhengert béleljük ki folpackkal vagy nejlonnal, hogy ne ragadjon rá a gipsz.

– műanyag doboz a gipszmassza keveréséhez

– modellgipsz vagy stukatúr gipsz (a modellgipsz fehérre szárad, a stukatúr szürkésre, és jóval gyorsabban megköt, mint a modellgipsz)

– keverő és adagoló kanál

Elkészítés

Egy rész gipszet 2 rész vízzel keverjünk össze, és adjunk hozzá festéket. Tubusos temperát vagy színes krétaport használhatunk színezéshez, de akár ételfestéket is. Több színt is keverhetünk egyazon masszába. Gyorsan dolgozzunk, mert a gipsz viszonylag hamar megköt.

 
 
 
A masszát adagoljuk az öntőformába és hagyjuk megkötni. A gurigákat szorosan egymás mellé állítsunk egy mély dobozba, s ezután töltsük meg a masszával. A megtöltött öntőformát finom mozdulatokkal csapkodjuk a munkafelületre, hogy távozzanak belőle a légbuborékok. Legalább fél nap száradási időt hagyjunk. Az így kapott krétákat távolítsuk el a formából, s már használható is.
 

 

Fotók: www.cheapcrafting.com, www.instructables.com, www.giverslog.com, www.christyrobbins.blogspot.hu | Nyitókép: www.thesleepytimegal.com

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =

hirdetés