Holtomiglan? A házasság négy jellemző szakasza

Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó találó hasonlata szerint a házasság természete olyan, akár az évszakok körforgása; van, hogy beköszönt a tél, máskor megújul, a hideget felváltják a szívderítő napfényes periódusok, majd megint jöhetnek melankolikusabb, kilátástalannak tűnő sötétebb napok, hónapok. Chapman ismertette meg a világot az öt szeretetnyelv fogalmával. A házasság négy évszaka c. kötete is elérhető magyar nyelven, s ahogy az öt szeretetnyelvről szóló könyve, ez is világsiker lett.

Mihalec Gábor párterapeuta szintén négy fázist különböztet meg, az együttélés, házasság jellemző szakaszaiként. Ezek a következők:

  1. Álomszakasz
  2. Az illúzióvesztés szakasza
  3. A felfedezés szakasza
  4. A mélység szakasza

Nem lehet kérdéses, hogy a nyitóképen az álomszakaszra jellemző állapotot látjuk, amikor még (ideális esetben) minden szép és jó. Illúzió, egyben irreális elvárás, ha azt gondoljuk, ez az állapot állandóan fenntartható, és a párnak minden figyelmével, erejével erre kell törekednie. A házasságot vagy együttélést életszerűbb egy közös fejlődési folyamatként felfogni; a házasság 4 jellemző szakaszának ismerete pedig éppen abban segíthet, hogy könnyebben átlendítsen egy-egy nehezebb időszakon, és a kapcsolat megerősödve kiállja a próbákat.

Az álomszakaszban még sok mindent rózsaszín szemüvegen keresztül látunk, olyannyira, hogy az esetlegesen megmutatkozó baljósabb jelekre nem is nagyon figyelünk oda. Igyekszünk mindenben a másik kedvében járni, és felszínesebben ismerjük egymást. Mihalec Gábor ezt így írja le: a felek „abba a képbe szerelmesek, amelyet a fejükben megfestettek róla”. Csodálatos időszak ez mégis, szükséges és jó minden nagyvonalúan félresöpört „szépséghibájával” együtt. 

Hogy az illúzióvesztés szakasza mikor következik be, az nyilván változó. Mindenesetre kijózanító, sőt, elbizonytalanító, kiábrándító is lehet. Minden, amit az álomszakaszban a felek nagyvonalúan és rugalmasan kezeltek, elfojtott érzésként kezd feltörni, megjelennek a viták, hirtelen hallhatóvá válnak az elégedetlen hangok. Az illúzióvesztés szakasza a pár első nagy próbatétele, és nem ritka, hogy válással végződik. Vízválasztó. Pedig magában rejti a fejlődés, a szintugrás lehetőségét is. 

A következő fázis, a felfedezés szakasza Chapman-analógiájában a nyár időszaka. Elvonultak a viharfelhők, a felek túlélték a krízist, együtt maradtak, és ebben a szakaszban rózsaszín szemüveg nélkül kezdik felfedezni egymást. Sokkal többet tudnak már a másikról, józanabbul és mélyebben ismerik a társukat. Másképp értékelik őt, mint a kapcsolat elején. Kihívásokat ez a szakasz is bőven tartogathat (váratlan és ún. normatív krízisek által), de a nehézségeket készek együttes igyekezettel átvészelni.

A mélység szakaszát az aratás időszakának is nevezhetnénk. Beérett az első három fázis gyümölcse, az egymás iránt mélyen elkötelezett szeretet megingathatatlan, a kapcsolat kikezdhetetlen.

Jó lenne az álomszakaszból rögtön eljutni a mélység szakaszába, de a házasságnak is van fejlődési íve, nem lehet megúszni a lejtmeneteket. Csupán nagyobb tudatossággal kezelni és megélni az illúzióvesztés próbatételeit, majd a felfedezés „munkás” időszakát. A rendezett, kiegyensúlyozott, erős szeretetkapcsolat nem csak jutalom, de feladat is.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő − 1 =

hirdetés