A legjobb verses mesék a videómegosztókon, szerkesztőnk ajánlásával

Van olyan, hogy csönd van otthon, és jólesik valami hang a háttérben, van olyan, hogy minden kötél szakad, és néha bele kell engedni a gyerek kezébe a mobiltelefont, és van olyan, hogy szeretnénk jó verseket átadni a gyereknek, nemcsak a saját előadásunkban, hanem színészek hangján. Összegyűjtöttük a legjobb kortárs és klasszikus meséket, amelyek profi előadásban hallhatóak a legnagyobb videómegosztó portálon. Jó hallgatni őket, de a gyerekek játék közben is fülelnek a verses mesékre.

Julia Donaldson versei

Az 1948-ban született angol írónő eredetileg zenélésből is élt, színésznőként és szerkesztőként is dolgozott, majd elkezdett színdarabokat és dalokat írni gyerekeknek. A kilencvenes években futott be igazán, verses meséinek előnye, hogy már 3 évesek számára is teljes mértékben érthetőek és követhetőek, de a 6-7 évesek nagyon élvezik, a fordítás pedig gördülékeny, a rímek találékonyak, még felnőttként is érdekes hallgatni őket. A történetek jópofák és humorosak, a mondanivalójuk klasszikus és kedves, mint A legcsinosabb óriás története, amelyik a legszebb ruhadarabjait osztogatja el a rászorulóknak. A hagyományos szereplők mellett különleges, teljesen eredeti figurák is feltűnnek egyes mesékben, mint a kvirtek és kvartok vagy a Graffaló, aminek az ötlete egyébként egy kínai népmeséből született. Az írónő ezzel hatalmas sikert aratott, számos díjat elnyert, 40 nyelvre is lefordították a történetet, illetve színre is vitték. Négy meséből Graffalo és barátai címmel animációs film is készült, a Pagony könyvkiadó youtube-csatornáján színészek előadásában hallhatjuk az említett meséket további, kedves történetekkel együtt, mint A madárijesztők esküvője, a Bot Benő, Zog, a sárkány vagy A majom mamája. Az eredeti, karakteres Axel Scheffler-illusztrációk futnak a videókon.

 
Kortársak

Szintén a Pagony csatornáján hallhatjuk Tóth Krisztina, Varró Dániel, Kis Ottó, Lackfi János, Kárpáti Tibor verseit, némelyiket megzenésítve. Kukorelly Endre Vanamit című versét külön szeretik a gyerekek, mert róluk szól, tele humorral. Értik Lackfi fanyar humorát, és egyébként is szeretik a kortársakat, mert azok hajlamosak játszani a szavakkal, a gyerek életéről szólva, azt kifordítva, a felnőttek világának tükröt tartva. A gyerekek sokszor ismernek a versekben ömagukra és a mai világunkra, és ennek a felfedezésnek nagyon meg tudnak örülni.

 
Klasszikusok

Számos gyönyörű és régi vers is hallható a legnagyobb videomegosztón, méghozzá sok esetben a legnagyobb színészek előadásában.
Csukás István Sün Balázs c. verse Molnár Piroska előadásában

Móricz Zsigmond Iciripiciri c. verse diafilmmel, Horváth Teri előadásában

Fazekas Anna Öreg néne őzikéje c. meséje Szabó Gyula előadásában

József Attila Altató c. verse Szabó Gyula előadásában

Petőfi Sándor Arany Lacinak c. műve Halász Judit előadásában (ezúttal nincs illusztráció, csak a művésznő maga és a játéka)

Móricz Zsigmond Török és a tehenek című meséje

 
Környezettudatos

Hagyományőrző jellegűek Dr. Bonifert Domonkosné pedagógus Móka mama meséi című versei. 4-8 éves korú gyerekeknek szólnak a természetszeretetről, a barátságról, az őszinteség és a segítőkészség fontosságáról és arról, milyen volt az élet régen. Idilli, kedves képeket jelenítenek meg a verses mesék, amelyeket klasszikus illusztrációk kísérnek vagy természetfilmekből vett jelenetek. Inkább ismeretterjesztő jellegű történetek ezek, tökéletesek arra, hogy szóljanak a háttérben játék közben, esetleg hosszabb utazás alatt.

Itt látható a többi >>

 

Nyitókép: A legcsinosabb óriás c. meséből

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 + 13 =

hirdetés