A muskátli dicsérete. Tippek tavaszi kiültetéshez, gondozáshoz

A muskátli az egyik legkedveltebb balkonnövény, tavasztól az őszi fagyokig virágzik. A világon kétszázötvennél is több muskátli faj létezik. Kertészetek szerint nálunk a kerti muskátli, a futómuskátli, az illatos és az angol muskátli a leggyakoribb. Könnyen gondozható és könnyen szaporítható. Kifejezetten kedveli a szélvédett, napos helyet, bőséges virágzással hálálja meg, főleg akkora, ha rendszeresen kap tápoldatot. 

A muskátli könnyen teleltethető át világos 5-10 Celsius fokos helyen. A tavasz közeledtével a muskátlik úgy tűnnek, mintha teljesen kiszáradtak volna. Azonban nem élettelenek a növények, még ha egyetlen zöld felület sem látszik rajtuk. A felső kéreg alatt ugyanis zöld pigmenteket találhatunk.

Tavasszal célszerű visszavágni a töveket, és jót tesz neki, ha kifejezetten muskátli virágföldbe ültetjük. Szépen fejlődik, ha bőséges földet kap, ezért érdemes nagyobb mélységű ültetőedénybe (kaspó, balkonláda) helyezni. A kiültetés előtt cserépbe is tehetjük a növényeket, hogy megvilágított, zárt helyen ébredjenek fel. Ebben a fázisban szépen fejlődnek az ablakpárkányon is pár hétig. A tavaszi fagyok után már a cserépből, vagy közvetlenül a dobozból is kertbe ültethetők a tövek. Mindkét esetben öntözzük meg a növényeknek szánt gödröket.

Kiültetés után ne felejtsük rendszeresen öntözni, de pangó víz ne álljon a növények alatt, mert a levelei megsárgulhatnak, és figyeljünk arra is, hogy elegendő napfény érje őket! Ha nem tudjuk öntözni naponta – például nyaralás idején -, tegyük félárnyékos helyre!

 

Fotók: Pixabay

Nyitókép: Gerard Mak

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három + 14 =

hirdetés