Orchideavirágzás. Hogyan tartható sokáig életben a gyönyörű növény?

A virágzó szobanövények öltöztetik a lakást. Az orchidea régóta a kedvencem közülük – a virágok királynőjének nevezik. Tucatnyi lepkeorchideát (Phalaenopsist) tartok, többségüket 12-15 éve gondozom. Változatos színekben hónapokig pompáznak. Fél évig is megtartják a virágaikat, majd pár hónapos pihenés után új hajtásokat, bimbókat növesztenek és kivirágoznak. Ezért, miután elvirágoztak, nem szabad megválni tőlük. 

orchidea2017_1

orchidea2017_8

orchidea2017_3

Fényigényes növények; hogy meddig maradnak velünk, az nagyrészt azon múlik, hogy a lakásban, helyiségben megtaláljuk-e a számukra legkedvezőbb helyet. Érdemes az ablakban tartani, de a hidegtől és a huzattól óvni kell őket. Hetente egyszer locsolom, fűtésidényben, de ha új hajtásokat növeszt, naponta, kétnaponta permetezem a gyökereit, mert kedveli a párát, s ha ilyenkor nem kap elég folyadékot, a bimbók leszáradhatnak.

Sokan azt mondják, hogy a léggyökereket nem szabad lenyesni – én rendszeresen visszanyesem metszőollóval a burjánzó kinövéseket, s nem tapasztaltam, hogy rosszul reagálnának rá.

Az új szárakat, hajtásokat időben rögzíteni kell – amíg nem vastagok és erősek -, különben mindenfelé nőnek, az orchidea földbe szúrt pálcákhoz minicsipesszel vagy orchidea csipesszel rögzíthetők; óvatosan kell eljárni, mert a zsenge hajtások könnyen törnek.

orchidea2017_5

2017. január 25.

A növény húsos leveleit érdemes rendszeresen tisztítani, portalanítani. Szép fényt kapnak a levelek, ha banánhéj belső oldalával törölgetem át őket.

 

Nyitókép: Albrecht Fietz/Pixabay, cikkben látható fotók: Mesterházy Mónika

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 3 =

hirdetés