Sziasztok balkezesek! Augusztus tizenharmadika a ti napotok

1976 óta világszerte augusztus 13-án ünneplik a Balkezesek Napját. Ezen a napon rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a balkezesek problémáira a jobbára jobbkezesekre tervezett világban. Nagyjából a népesség 12-15 százalékát tartjuk balkezesnek, azokat az embereket, akik íráshoz, kézi munkákhoz elsősorban a bal kezüket használják.

A balkezesség nem fogyatékosság. Oka az egyik agyfélteke erőteljesebb hatásában keresendő. Az agyféltekék keresztben kapcsolódnak a test idegpályáival – balkezeseknél a jobb agyfélteke az, ami jobban fejlett.

Balkezes vagyok. Számomra ez a természetes állapot, nagyon ritkán éltem meg problémaként, hogy a balkezesként a jobbkezesek világához kell igazodni, megtanultam a jobbkezes eszközök használatát. Érdekesnek találom, hogy a többséggel ellentétben a jobb agyféltekém dominál. Nem vásároltam még balkezes eszközt, bár létezik ilyen üzlet, webshop. Amikor, a nyolcvanas években elsősként írni tanultam, páran próbáltak rászoktatni a jobbkezes írásra, de hamar belátták, hogy nem fog menni.

A fiam nem örökölte a balkezességet. Három-négy éves gyerekeknél már megfigyelhető az agyfélteke-dominancia, hét éves korra pedig biztosan eldől, hogy a gyerek a jobb vagy bal kezét használja-e.

Balkezes Olvasóktól

Leginkább akkor okozott nekem problémát, amikor teniszezni tanultam. Ami az edzőmnek tenyeres, az nekem fonák. A harmadik edzésen jöttem rá, hogy jelezni kellene, mert nem haladok… Ennek ellenére szeretek balkezes lenni, bár vannak élethelyzetek, amikor fordítva kell gondolkodnom. 

Úgy tanultam kötni a gyakorlati órán, hogy velem szemben ült a tanárnő. Hálás voltam, hogy nem hangzott el a szokásos mondat: „Jajj, vedd már át a másik kezedbe, de suta vagy…” Nem mindenki segített. Ha jött a tanítónéni, a jobb kezemet használtam, ha megfordult, a balt. Ma sincs két egyforma aláírásom, egyszerre írok mindkét kezemmel minden irányba.

Az embernek van elég ideje hozzászokni a jobbkezes eszközökhöz. Egyszer kaptam egy balkezes ollót, és nem szerettem, mert furcsa volt.

Nálam úgy kezdődött, hogy édesanyám megmondta már az óvodában, hogy nem szoktathatnak át. A tanítónénim balkezes volt, csak őt is átszoktatták, úgyhogy nekem nem volt olyan nehéz dolgom az iskolában. Persze jobb kézzel is kellett írnom, de mai napig nem tudok rendesen jobbkezesen írni. Esélytelen. A csőrös edények a kedvenceim, ezeket rendszerint nem a fülüknél fogom meg. Amikor más balkezest látok írni, nekem is furcsa; mindenki jobbkezes a környezetemben.

Ollók, csőrös merőkanalak, szedőkanalak – ezek okoznak gondot általában a kialakításuk miatt, de sok gépet is jobb kézre terveznek.

Az ötödik csemetém balkezes. Nem tudtam megtanítani cipőt kötni. Másképpen tekeri a fűzőt. Az ő módszere bonyolultabb számomra.

Balkezes vagyok… Mindenben hasra esek, minden kiesik a kezemből, mindig leeszem magam, egyszóval a koordinációs képességeimmel folyamatos problémáim vannak. De kreatívabb vagyok, mint az átlag, szépen rajzolok és művészi vénám van. 

Én eredetileg balkezes voltam, de átszoktattak jobbkezességre. Ettől függetlenül sok mindent bal kézzel végzek, abszolút nem esik nehezemre. A húgom is balkezes, őt már nem szoktatták át jobbkezességre. Viszont a cipőfűző-bekötést nagyon nehezen tudta magától megtanulni, aztán apu rájött, hogy úgy kell megtanítani neki, hogy szemben áll vele, és úgy mutatja neki. Így azonnal megtanulta. Érdekes egyébként, a húgom például nagyon szépen tud rajzolni, és hozzám is közel állnak a művészetek, zene, építészet stb., ezek elég sok balkezesnél jellemző tulajdonságok. 

Régen az zavart a legjobban, ha tollal írtam, folyamatosan nyomatos lett a kezem, a papírról ne is beszéljünk… Az egész lap maszatos lett. Folyós tollak máig kíméljenek, töltőtollal való írás pedig álom marad örökre…

Leszoktatott balkezes vagyok, és kb. 20 éves korom óta fokozatosan szoktattam át magam a bal kezem használatára. Azzal eszem, tudok írni, és van, amit csak bal kézzel, van, amit csak jobb kézzel tudok elvégezni. Most rajzolni „tanulok”. Nagyrészt jobb kézzel rajzolok, de színezni csak bal kézzel tudok. A legjobban a mozgólépcsőn való utazás zavar, mert csak bal kézzel tudok kapaszkodni, és némi egyensúlyzavar miatt nehéz magamat egyensúlyban tartani, emiatt a sietős jobbkezesek szoktak anyázni, mert nem hagyom szabadon a bal oldalt. Néha szeretném őket bezárni egy balkezes világba…

A fiam balkezes. Nem is jött szóba az átszoktatás. Klarinétozik, ami nehéz ügy, mert a hangszerek általában jobbkezesek. A cselgáncsban viszont kimondottan előny a balkezessége, mert az ellenfél nem számít onnan támadásra. Az apai nagyapja nagyon nagy koponya volt; reméljük a balkezessége mellett a szuper eszét is örökölte tőle!

Én átszoktatott balkezes vagyok, így tök jó, mert igazából mindent tudok a másik kezemmel is csinálni, ha épp úgy adódik, ezért az eszközökkel semmi gondom, van amit kimondottan ballal szoktam meg, van amit jobbal, de ha kell, akkor tudok váltani, még az írásban is. Amikor táblára kellett írnom, a diákjaimat azzal akasztottam ki, ha elfáradt a jobb kezem, csak átvettem a balba és ugyanúgy folytattam. Papíron viszont ballal kicsit csúnyábban írok. Művészi hajlamaim nekem is vannak.

***

Kecskés Judit a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója a balkezesség témáját dolgozta fel szakdolgozatában, érdekes adalékokat gyűjtött össze.

„A történelemben és a történelem egyes korszakaiban nem egyformán viszonyultak a balkezességhez. Az őskorban még inkább csodaszámba bent a balkezesség, sokan furcsának találták, és nem tudtak választ adni a kialakulására. (…) A sötét középkor nem kedvezett a balkezeseknek, a polihisztor Leonardo da Vinci és kortársa Michelangelo Buonarotti is balkezesek voltak, de nem vállalhatták fel tényleges balkezességüket. Michelangelo átszokott a jobb kéz használatára, míg Leonardo kétkezes lett,de egy tőle származó tükörírás is bebizonyította, hogy soha nem tudta megtagadni balkezességét. A középkorban leginkább a boszorkányok voltak nehéz helyzetben, ugyanis máglyára küldhették őket azért, mert balkezesek voltak. (…) A XX. század első néhány évtizedében is mostoha szerep jutott a balkezeseknek, nem volt ritka a gyermekek átszoktatása, erőszakos átállítása, átkényszerítése a jobb kéz használatára. (…) a balkezességet rossz dolognak tartották, valami olyannak, ami a sátánnal feltételez kapcsolatot. Értelmi tekintetben is lenézték a bal kezüket használókat, degeneráltnak, autistának és nem ritkán szellemi fogyatékosnak bélyegezték őket. A nagy áttörés még a rendszerváltás előtt köszöntött be…”

Tanulmányok, érdekességek a témában itt >>

Híres balkezesek (a teljesség igénye nélkül)

Marie Curie, Martina Navratilova, Paul McCartney, Bill Gates, Mohn McEnroe, Leonardo da Vinci, Nagy Ramszesz, Nagy Sándor, Julius Ceasar, Michelangelo, Raffaello, Isaac Newton, Bonaparte Napóleon, Beethoven, Lewis Carroll, Mark Twain, Friedrich Nietzsche, Henry Ford, Mahátma Gandhi, Charlie Chaplin, Jimi Hendrix, Sandra Bullock, Kate Hudson, Cameron Diaz, Drew Barrymore, Nicole Kidman, Angelina Jolie, Julia Roberts, Sarah Jessica Parker, Bruce Willis, Owen Wilson, Kenau Reeves, Hugh Jackman, Robert de Niro, Brad Pitt, Bud Spencer, Emma Thompson, David Bowie, Celine Dion, Jimi Hendrix, Annie Lennox, Sir Paul McCartney, Sting, Ronald Reagan, Bill Clinton, Barack Obama 

Puskás Ferenc ballábas lövései legendásak, rendre feltűnik a híres balkezesek listáján, pedig jobb kézzel írt.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 12 =

hirdetés