Bélkő tanösvény a Bükkben. Az ország egyik legszebb hegyi látványossága

A Bélkő a Bükk-fennsíkot körülölelő sziklasornak, az úgynevezett „kövek vonulatának” meghatározó indító tagja a Bükk nyugati részén. A hegy fehér sziklái 100 millió évvel ezelőtt emelkedtek ki az eltűnő őstengerből. Magasba törő, éles peremű sziklák tövében ritka, védett növények bújnak meg. A Bélkő tanösvény rendkívül érdekes útvonal, amely bemutatja a megcsonkított hegy gazdag természeti értékeit, a bányaművelés nyomait és a ciszterci apátság kultúrtörténeti emlékeit.

Bélapátfalva neve 1910-től egészen a századvégig az ott működő cementgyárról volt híres. A bányászat során alaposan kibontották a település fölött fekvő hegyet, a 815 méter magas Bélkőt. Akkoriban talán még senki sem gondolta, hogy a bányát 2001-ben bezárják, a hegyet pedig visszaadják a természetnek és a kirándulóknak. Mostanra már alig látszik, hogy ezeken az ösvényeken valaha köveket szállítottak a teherautók, és minden hangos volt a gépek zajától. Az egykori bányászutak most túraösvények, a letarolt hegytető pedig az ország egyik legszebb, legkülönlegesebb hegyi látványossága. Számtalan jelzett és jelzetlen útvonal vezet felfelé, így aki kalandvágyó, és nem riad vissza sem a magasságtól, sem egy kis sziklamászástól, az jöjjön el, és csodálja meg a tájat!

Horváth Tünde fotói 

Lépcsőzetes sziklafal – a bányászatnak köszönhetően lett ilyen

A hegy lábánál fekvő ciszterci apátság ma is látogatható…

…de csak előzetes bejelentkezéssel

A település egykor a Bél nemzetség birtokai közé tartozott. Nevét az oklevelek a 13. századtól említették először Bel, Beel, Beyle formában. 1330-ban falu a monostor előtt, melyet az Apát falujának neveznek alakban volt említve, majd 1415-től Apátfalva néven említették. A Béli apátságot II. Kilit püspök alapította 1232-ben a ciszterci szerzeteseknek. 1289-ben IV. Béla király seregei a tatárok elől menekülve az apátságnál vették fel a küzdelmet az őket üldöző tatárokkal. (Wikipédia)

A Bélkő lentről

Gyönyörű fentről a kilátás

 

Kilátás a Bélkő-nyakról (815 méter)

A Bélkő teteje a magasból

Kristályos kövecske tízszeres nagyításban (makró előtétlencse segítségével). Növénylenyomatos köveket is találni errefelé

Kilátás egy kisebb sziklatetőről: Bélapátfalva és az apátság (jobbra lent)

A tetőre érve – bár nem ez a Bélkő legmagasabb pontja, ha nincs tériszonyod, mindkét oldalon mászhatsz sziklát. Viszonylag biztonságos, de azért oda kell rá figyelni!

Rengeteg virágot és…

…rengeteg lepkét is láttam

Ezt pedig már hazafelé, a Jászságban találtam

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =

hirdetés