Bevált a Szemétrendőrség! Bécsben tíz éve működnek látványos eredményekkel

Hatvan százalékkal csökkent az illegális szemétlerakás és napi százezer kutyagumival kevesebb kerül az utcákra és a parkokba Bécsben, köszönhetően az elmúlt tíz év intézkedéseinek, többek között az úgynevezett szemétrendőrségnek. Az osztrák főváros köztisztasága nemzetközi példává vált, így a modellt hamarosan Berlin is átveszi. Érdemes megvizsgálni a hatékony rendszert.

2008 februárjában alapították meg a szervezetet, amit WasteWatchernek neveznek és ami nagyságrendekkel javított a szemetelési szokásokon. Harminc főállású felügyelővel indultak, ma már ötvenen vannak, feladatuk a közterületek és közparkok tisztaságának folyamatos felügyelete, a városlakók figyelmeztetése, továbbá szükség esetén bírság kiszabása. Egyébként nem mindig egyenruhában, sokszor civil álruhában dolgoznak.

A köztisztasági rend javulásához ugyanakkor egyéb intézkedések is hozzájárultak, így a város több pontján vannak ingyenes szeméttelepek a tönkrement tárgyak és elektronikai eszközök számára (most nem vekengünk egy gondolatnál többet azon, mekkora logisztikával jár egy költözés során Magyarországon, hogy a kidobásra ítélt, már karitatív célra sem alkalmas cuccokat hogyan csempésszük bele saját és ismerőseink kukájába, illetve milyen jó lenne, ha nem kéne minden évben úgy várni a lomtalanítást, mint a messiást).

Bécsben az úgynevezett Tandler-Boxoknál pedig a valamiért már nem szükséges, de használható berendezési tárgyakat és elektronikai eszközöket lehet leadni, amelyeket különböző karitatív szervezetekhez juttatnak el.

Ezeken kívül korábban a négylábúak ürüléke jelentett problémát a város vezetése számára, ezért összesen 3500 ingyenes zacskóadagoló automatát helyeztek el a városban, így ma már naponta 100 ezer kutyapiszokkal teli zacskó kerül a kukákba. Az eldobott cigarettacsikkek ellen közel húszezer szemetest szereltek fel hamutartóval és további 2100 hamutartót helyeztek el a városban (nekünk erről az jut eszünkbe kisgyerekes anyukaként, hogy milyen sokáig kell ciperészni magunkkal a banánhéjat – egyéb dolgok mellett -, mire végre szembejön egy szemetes úgy egy félórával később).

Ezenkívül pár éve arról híresült el az osztrák főváros, hogy a bécsi köztisztasági ügyosztály, az MA48 hatalmas kupac kutyagumival, gigantikus, kidobott vécécsészével és cigarettacsikkel kampányolt a szemetelés ellen, felhívva a figyelmet arra, hogy még egy aprócska kupac is mennyire zavaró.

Mindennek köszönhetően az elmúlt tíz évben a városban 60 százalékkal csökkent az illegális szemétlerakás, továbbá 58 százalékkal a lomhulladékok kirakása. A korábbi helyzet évente hétmillió eurós kiadást okozott az osztrák főváros költségvetésének, ugyanis évente mintegy 64 ezer köbméternyi eldobott tárgyat és közönséges szemetet távolítottak el a közterületekről.

De persze ehhez szükség volt a WasteWatcherre is, amelynek munkatársai a tíz év alatt összesen 64 ezer esetben büntetettek meg szemetelőket, csak tavaly 880 feljelentést tettek. A 2017-es bécsi köztisztasági törvény értelmében pedig szemetelés és illegális szemétlerakás esetén a helyszínen már 50 eurós, feljelentést követően pedig a kétezer eurós bírságot is kiszabhatnak. Az így befolyó összegeket köztisztasági fejlesztésekre és megelőző kampányokra fordítják. A városlakóknak pedig a 85 százaléka elégedett a köztisztasággal és hamarosan Berlin is átveszi a WasteWatcher-modellt.

Fotó: WasteWatcher © Felicitas Matern

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × négy =

hirdetés