Elvárások, remények. Fontos, hogy milyen osztályzat kerül a gyerek bizonyítványába? Szülőket kérdeztünk

Hamarosan kicsengetnek, vége a tanévnek, kiosztják a bizonyítványokat. Vannak-e elvárásaid szülőként a gyerek teljesítményével szemben? Kérdeztünk, válaszoltatok.

Erika

Nekem nem voltak elvárásaim, a lányomnak inkább voltak magával szemben. Ez lesz az első éve, hogy nem lesz kitűnő, egy négyese biztosan lesz.

Judit

Sok szülő áltatja magát azzal, és másokat is, hogy nincsenek a gyerekkel szemben elvárásai, mégis azt látom a szülőtársakon, ha becsúszik egy-egy rosszabb jegy, csalódottak és ezt a gyerekkel is éreztetik. Nekem is vannak elvárásaim, de szigorúan a képességeihez mérten. Nem várom el tőle, hogy kitűnő legyen, csak azt, hogy lehetőleg tartsa azt a szintet, amit az elmúlt években megszokhattunk tőle. Nem fogunk kiborulni az apjával, mert lesz néhány négyese. Nagy a nyomás a gyerekeken, tanév végére elfáradtak, támogatásra és figyelemre van szükségük a nyomasztó elvárások helyett.

Kati

Megegyeztünk abban, hogy azokból a tantárgyakból, melyek fontosak a továbbtanuláshoz – magyar, angol -, hozza ki magából a legtöbbet, de amire nem lesz szüksége – matematika, biológia, kémia -, abba ne fektessen erőn felül energiát.

Mariann

Elvárásaim inkább azzal vannak, hogy gyerekeim tegyék legjobb tudásuk szerint a dolgukat, ami jelenleg a tanulás. Ezt a bizonyítvány is tükrözni fogja. A tapasztalatom az, hogy amelyik gyerek elé nem állítunk túl magas, esetleg teljesíthetetlen követelményt és inkább azt éreztetjük, hogy megbízunk bennük, akkor sokkal jobban teljesítenek.

Csilla

Az elvárásom, hogy minden jegy görbüljön! Mind a két gyerek össze-vissza tanul, ingadozó a teljesítményük, de vannak terveik, céljaik, úgyhogy, bízom abban, hogy előbb-utóbb „megjön az eszük” a tanuláshoz is. Próbálom őket motiválni, de hát Einstein is megbukott matekból…

Anett

Elvárás annyiban van, hogy hozza ki magából a maximumot. Nincs fejleharapás, ha nem kitűnő. Tudom például, hogy magatartásból sosem lesz ötös, mert állandóan csacsog, így abból a négyesnek is örülök.

Sára

Annyi az elvárásom, hogy teljesítsen a legjobb tudása szerint. Szerencsére szorgalmas, így ezzel nincsen gond. Nem feltétlen a kitűnő bizonyítványtól lesz sikeres az életben, így nem is piszkálom egy-egy négyes miatt.

Brigi

Ahogy azt édesanyám is mondogatta nekem: „magadnak tanulsz fiam”, én is így vagyok ezzel. Az az övé, amit megtanult, amit magába szívott, így fontosnak tartom, hogy minél több tudást befogadjon, de nincs szobafogság, ha nem színötös a bizonyítvány. Fontosabb, hogy boldog gyerekkora legyen.

Timi

Az én kislányom még lelkes, most végzi az első osztályt, ilyenkor még viszi őket a lendület. Nincsenek elvárások, boldogan tanul. Bízom abban, hogy később sem változik meg, szeretni fogja a tanulást és nem az elvárások miatt akar majd teljesíteni.

– Tolvaj Vica –

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz + 17 =

hirdetés