„A pénz a gondolkodást is beteggé teszi.” Ferenc pápa gondolatai korunk romlottságáról

Ha körülnézünk a világban – az internetnek hála, ezt a fotelünk kényelméből is könnyedén megtehetjük -, mit látunk? Számomra talán az Instagram a legbeszédesebb felület ennek érzékeltetésére: nívós életmód, luxustárgyak, egzotikus utak, álomszép nyaralók, lakások, házak, divatos ruhák, értékes vagy legalább annak látszó kiegészítők. Az anyagiak hajszolása rengeteg ember napjait tölti ki, ők szeretik is megmutatni, mijük van, merre járnak – mintha ez lenne a mérce a siker, a teljesítmény igazolásához. Tudjuk persze, hogy sok esetben görccsel átitatott hamis kép tárul elénk, mindenesetre a jólét jól lekövethető trend a közösségi médiában, és kellőképpen nagy a tetszésindexe ahhoz, hogy anyagi biztonságban érezzék magukat az ún. influencerek.

Mindeközben Ukrajnában háború dúl, százezrek váltak űzötté, otthontalanná. Élő egyenes adásban közvetítik a híradások, az internetes platformok gyerekek, anyák, apák, árvák, özvegyek fájdalmát. Egy élet munkája, generációk küzdelme, tettvágya válik szempillantás alatt romhalmazzá gyilkos fegyverek által. Az oligarcháknak vajon mi fájhat jobban: az emberek szenvedése vagy a zár alá vett vagyon?

Az élet nem áll meg, az internetre ugyanúgy kikerülnek a “békebeli” posztok az élet napfényes, impozáns oldaláról. Egy-egy szponzorált tartalommal annyit lehet „keresni”, mint két-három fizetett állással. Torz és beteg a világ…

A Húsvét előtti nagyböjt időszakát éljük. Ennek kapcsán lapoztam fel Ferenc pápa egyik könyvét, amely a Helikon Kiadó gondozásában jelent meg. A címe: Reggeli prédikációk II. Szeretem ezt a könyvet, jól tematizált és számomra teljességgel befogadható. Segít kicsit helyretenni a gondolataimat, a motivációimat és a vágyaimat is. Véletlenszerűen a 13. fejezetnél ütöttem fel, amely a pénzimádatról szól. Érdemes kicsit elidőzni Ferenc pápa gondolatain.

„A pénz a gondolkodást is beteggé teszi, a hitet is megbetegíti, és más útra tereli. Ebből születnek a hiábavaló beszédek, a hasztalan vitatkozások. És így tovább. Ebből születik az irigység, a veszekedés, a megszólás, a rosszindulatú gyanakvás, az egészen romlott és igazság híján lévő emberek konfliktusai. (…) A pénz romlottá tesz. Nincs menekvés. (…) A pénz elcsábít, és lassanként vesztedbe sodor. (…)

A pénz az elején egy biztos jólétet biztosít. De aztán egyre jobban haladnak a dolgok… Később elkezded magad fontos embernek érezni, és megjelenik a hiúság. Ez a hiúság, mely nem használ, de te fontos embernek érzed magad: ez a hiúság. A hiúságtól eljutunk a kevélységhez, a gőghöz. Három lépcsőfok: gazdagság, hiúság és gőg. (…)

A bálványimádás bűnébe esel, mert a pénz bálvánnyá válik, és imádni kezded! ‘A pénz az ördög trágyája.’ (…) romlottá tesz.

Az Úr segítsen mindnyájunkat, hogy ne essünk a pénzimádat kelepcéjébe!”

 

Néhány kérdés, önreflexióhoz:

Mennyire határoz meg a pénz? Kik vesznek körül, mi alapján választasz barátokat, kötsz kapcsolatokat? 

Milyen mértékben vagy a pénz által megrontva? Belátnád, ha romlott lennél?

Mennyit érnek számodra Ferenc pápa szavai…? Képesek akár csak kis változást benned elindítani?

 

– Ymon

Nyitókép: Athena/Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 × 3 =

hirdetés