Gyógyír sok mindenre: a ricinusolaj áldásos hatásai

A ricinus Afrikában őshonos növény, hazánkban is elterjedt dísznövény. Gyógynövényként már az ókorban ismert volt. Sokféle népi elnevezése van: csodafű, krisztuspálma, ötujjú fű, kerti berzseny, vakondfű stb. A növény minden része mérgező a szervezetbe jutva, de a belőle kinyert olaj valóságos csodaszer, kozmetikai és gyógyászati célokra egyaránt alkalmazzák. Az olajat a növény magjából préselik, hideg sajtolással állítják elő. Gyógyszertárakban, bioboltokban beszerezhető, többek között, ráadásul elérhető áron.

Belső használatra székrekedés ellen ajánlják – étkezési célú olaj megfelelő erre a célra, nem csak folyékony formában, kapszulaként is beszerezhető. Az olaj fogyasztása, megfelelő adagolása körültekintést igényel, érdemes gyógyszerész, háziorvos véleményét kikérni az alkalmazása előtt (az íze meglehetősen kellemetlen…).

A ricinusolaj külsőleges felhasználására térnénk ki bővebben, mivel rendkívül sokoldalúan alkalmazható. 

A ricinusolaj természetes szépítőszer – alkalmazható bőrápolóként, körömápolóként, hajápolóként egyaránt. 

A száraz, töredezett hajra, viszkető fejbőrre is megoldást jelenthet. Ha hajpakolásként használnánk, hajhossztól függően 1-2 teáskanál mennyiséget oszlassunk el a tenyerünkben és alaposan dörzsöljük bele a fejbőrbe, a hajvégekbe. A ricinusolaj kifejezetten sűrű állagú. Főleg gyengébb, töredezett hajra ajánlják, és/vagy hajhullásra. Alkalmazása után sokan számolnak be fokozódó hajnövekedésről. A sűrű ricinusolaj lazítható valamilyen bázisolajjal, például jojobával, argán- vagy avokádóolajjal. Miután felvittük a fejbőrre, hajra, célszerű zuhanysapkát a fejre húzni vagy törölközőbe is csavarhatjuk a hajunkat. A pakolást legalább egy órán át hagyjuk hatni, de éjszakára is fent hagyható, ha nem túl kényelmetlen. Alapos hajmosással távolítható el az olaj, a pakolás után kicsit hosszadalmasabb a hajtisztítás, de megéri. (Ha nem mossuk ki alaposan, a haj nehezebb, olajosabb hatású lesz.)

A ricinusolaj kiváló az irritált, száraz bőrre, testápolóként is használhatjuk. Szemölcs, gombás fertőzés ellen is bevethető. Segíti a sebgyógyulást, sebhelyek halványítására, és narancsbőrre is ajánlják.

Ha arcra visszük fel, figyeljünk arra, hogy tiszta legyen az arcbőr, és elegendő pár cseppet eloszlani az arcon. A ricinusolaj hidratálja és puhítja a bőrt, a szem környéki ráncok is kezelhetők vele. 

A ricinusolaj ricinolsavat tartalmaz, amely segít megszabadítani a pattanást okozó baktériumoktól, így a pattanások is jól kezelhetők vele. Mint a legtöbb olajról, erről is elmondható, hogy nem ajánlott túl sokat használni belőle az arcon, mivel eltömítheti a pórusokat.

A ricinusolaj E-vitamint tartalmaz, töredezett körmök, beszakadozott körömágy is ápolható vele, a kívánt hatás érdekében érdemes rendszeresen alkalmazni.

Ízületi gyulladásra, izomfájdalomra és ideggyulladásra is ajánlják, gyulladásgátló hatása miatt. Az olajjal kezelt területet célszerű dunsztba tenni (frissentartó fólia tökéletes erre a célra). Sarokápolásra is bevethető, puhítja a bőrt.

További áldásos hatásai:

  • Halványíthatók vele a pigmentfoltok
  • Ápolja a kiszáradt ajkakat 
  • Enyhíthető vele a rovarcsípés okozta irritáció és fájdalom
  • Enyhíti a napégés okozta fájdalmat, nyugtatja a leégett bőrt
  • Halványítja a striákat

 

A ricinus magjából sajtolt olajat már az órkori egyiptomiak is használták gyógyításra, de afrikai, indiai, kínai, perzsa, római, görög sírokban is találtak gyógyászati felhasználására bizonyítékokat.

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz − kilenc =

hirdetés