Szőlőmagból, dióból, tökmagból sajtolt gyógyhatású növényi olajok

hirdetés

Sütéshez, főzéshez elődeink (házi) disznózsírt, liba- vagy kacsazsírt, vajat használtak, aztán az iparosodással megjelent az étolaj és a margarin. A 2000-es évek újabb változást hoztak, nálunk is népszerűvé – elérhetővé – váltak a különféle növényi olajok, egyre többen használnak főzéshez olívaolajat, kókuszolajat, pálmaolajat. 

Megítélésük nem egyértelmű, újabb és újabb kutatási eredményeket sorakoztatnak fel az egyik vagy a másik mellett/ellen. Annyi bizonyos, hogy a zsírok létfontosságúak a szervezet számára. A szénhidrátok mellett a zsírok jelentik a fő energiaforrást, feladatuk a hosszú távú energiatárolás, a vésztartalék képzése ínséges időkre és a hőszigetelés. Zsírpárnáink megvédik belső szerveinket is a nyomástól és rázkódástól. Étkezési zsiradékok fogyasztásakor létfontosságú D-, E-, K- és A-vitamint is magunkhoz veszünk; ezek csak zsír jelenlétében jutnak a vérbe. Fogyókúrázóknak is szükségük van a zsírra, sőt, segíti is őket a diétában: biztosítja a jóllakottság érzését, fontos ízhordozó, növeli az élelmiszerek élvezeti értékét. 

A finomítatlan, iparilag nem módosított zsírok, növényi olajok a legkiválóbb minőségű csúcstáplálékaink.*

Aki szeretne a témában elmerülni, a Viszlát kilók, helló zsír! c. kötet által sok hasznos információhoz juthat. Dr. Mark Hyman amerikai orvos szokatlan módon zsírfogyasztásra buzdít! Szerinte ugyanis nem a zsíroktól hízunk el, a zsírfóbia régi beidegződés és teljesen indokolatlan. Könyvében ismerteti az ún. zsírdiéta programot, melynek segítségével nemcsak a súlyunk csökkenhet, de javulhat a közérzetünk, és olyan betegségeket is megelőzhetünk, mint a cukor- és szívbetegség, a demencia vagy a rák.

Viszlát, kilók! Helló, zsír! Az étel a leghatásosabb gyógyszer. Mi jót ígér a pegán diéta? Könyvajánló

A növényi olajok közül a legelterjedtebb az olívaolaj, amit általában a mediterrán étrenddel azonosítunk. Erről köztudott, hogy szívbarát, daganat- és cukorbetegség megelőző hatású – épp az olívaolajnak köszönhetően. Az olívabogyó feldolgozásának folyamatát ismertettük egy korábbi összeállításban:

A jótékony olajbogyó. Érdekességek az olajfáról és a zöld aranyról

A különböző növényekből kinyert olajok – mondjuk ki – drágák, sokan nem engedhetik meg maguknak ezek fogyasztását. Ha betegségmegelőző, gyógyhatású élelmiszerként tekintünk rájuk, máris barátibbnak tűnnek az üvegeken feltüntetett összegek a gyógyszerekhez képest. Gazdaságosak, hiszen rendszeres fogyasztás mellett is hónapokig tudunk használni egy-egy üvegnyi olajat salátákhoz, tésztaételekhez, levesekre vagy gyors megoldásként pirítósra cseppentve. Bármennyire is bizarr gondolatnak tűnhet, a hidegen sajtolt olajokat kanalas orvosságként is alkalmazhatjuk reggelente, egy-egy teáskanálnyi mennyiséget fogyaszthatunk belőlük. Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy

bizonyos betegségeknél mellőzni kell az olajokat, kúraszerű fogyasztásuk előtt érdemes kikérni háziorvos-, szakorvos véleményét!

Alapvetően háromféle olajat különböztetnek meg előállítási technológia szerint: szűz étolajat, hidegen sajtolt étolajat és finomított étolajat. Az élettani hatást tekintve a legértékesebb a hidegen sajtolt étolaj, melyet hőkezelés nélkül sajtolással állítanak elő.

Szerkesztőnk ajánlja

Ami a növényi olajokról általánosságban elmondható: általános immunerősítők, lassítják az öregedési folyamatokat, szépítik a bőrt, a hajat, gyulladáscsökkentő hatásúak, jó hatással vannak az agyi vérkeringésre, a szív- és érrendszerre. 

Hidegen sajtolt tökmagolaj

Sötétbarnás-zöldes színű (fotón a középső), rendkívül jó az íze, különösen jó salátákhoz és tésztaételek ízesítésére. Rengeteg ásványi anyag lelhető fel benne, kalcium, vas, magnézium, cink, jelentős E-, B-, D-vitaminforrás, továbbá gazdag telítetlen zsírsavakban; immunerősítő, gyulladáscsökkentő, normalizálja a koleszterinszintet, gátolja, lassítja az érelmeszesedés folyamatát, jó hatással van az agyi vérkeringésre, ajánlják gyomorproblémákra is. A prosztata természetes gyógyszere, illetve a várandósság korai szakaszában is jó szolgálatot tesz. 

2016-ban az Országtorta alapjául szolgált. A torta receptje itt található:

Magyarország tortája 2016-ban: Őrség zöld aranya őrségi tökmagolajjal és málnával. Íme, a recept!

Szőlőmagolaj

Az érett szőlőszemek magvából készül. Zöldessárga színű, illata a szőlőéhez hasonlít (fentebb, a fotó bal oldalán látható). Mindenféle ételhez illik, nem nyomja el, hanem kiemeli az eredeti ízeket. Rendkívül jó E-vitamin forrás, A-, B-, C-, F-vitamin tartalma is jelentős, többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Szívbarát, védi a keringési rendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálereket, növeli a HDL (jó) koleszterin szintjét és csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét. Csökkenti a trombózis kialakulását, magas antioxidáns tartalma miatt gátolja az öregedést és fiatalítja a bőrt. Védi a sejteket a káros hatásoktól, daganatmegelőző hatású. Jó hatással van a prosztatára, nőknél a változó kor kellemetlen tüneteit enyhíti. Jó hatással van az agyi vérkeringésre, táplálja a bőrt, javítja a memóriát, védi a szemet.

Hidegen sajtolt dióolaj

Szárított dióból nyerik ki, aranysárga színű (fentebb, a fotó jobb oldalán látható), kellemes íze van. Kellemes dióaromájú ízének köszönhetően sokoldalúan felhasználható, elsősorban süteményekhez, saláták ízesítéséhez. Gazdag ásványi anyagokban – szelén, foszfor, magnézium, cink, vas, kálcium -, E-vitamin tartalma kiemelkedő, fogyasztása kedvezően hat a bőrre, a hajra, lassítja az öregedési folyamatokat. Nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, melyek segítenek megőrizni az érfalak rugalmasságát, ezáltal segít megelőzni a magas vérnyomás és a szívbetegségek kialakulását. Gyulladáscsökkentő, gátolja a zsírok felhalmozódását a májban. 

 

Az olajokat felbontás után célszerű sötét, száraz helyen tárolni. Hűtőben tárolva az olajok zavarossá válhatnak, ami a gyártók szerint természetes folyamat, a termék minőségére nincs kihatással.

Bőrügyek – Minden, amit az egyik legérzékenyebb szervünkről tudni érdemes, Park Kiadó, 282. oldal

hirdetés

Szépítők Magazin

Életszépítők néven kezdődött a történetem 2012-ben. Magazinként 2013 óta olvashatsz. Független, önerőből fenntartott magazin vagyok a weboldalak rengetegében. Ha mondanivalód van vagy szeretnél bemutatkozni nálam saját alkotással, írj az info@szepitokmagazin.hu e-mail címre!

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás