Homoktövis. Vitaminbomba, ami otthon is nevelhető

A homoktövis igazi vitaminbomba. Biztosan sokan hallottak már a homoktövis jótékony hatásairól, de bizonyára keveseknek jutott az eszébe, hogy ezt a csodás növényt otthon nevelgessék.

A Hippophae rhamnoides, azaz a homoktövis jó vízelvezetésű, inkább enyhén savanyú, tápanyagban gazdag talajon termeszthető sikeresen. A növény 3-5 méter magasra is megnőhet, kétlaki és szélporozta. Narancssárga termései nem csak szépen díszítenek, de tele vannak ásványi anyagokkal, vitaminokkal (A,B1,B2,C, E és F) és jótékony olajjal.

A C-vitamin bombaként is ismert homoktövis termése erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést, fokozza az anyagcserét, védi a májat, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő, javítja az általános egészségi állapotot.

Hogyan lehet házilag feldolgozni?

Fotó: BioKontroll

Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Legértékesebbek nyersen a bogyók, aszalva, esetleg préselve. Nyugodtan ízesíthetjük mézzel, vagy használhatjuk különleges salátába. Lombhullatás előtt a leveleiből roboráló teát készíthetünk. A bogyókat dzsem vagy befőtt alapanyagként is használhatjuk, akár kevert gyümölcslekvárokba is. Feldolgozás után sajnos már nem olyan magasak a beltartalmi értékei.

Ha nem azonnali fogyasztásra szeretnénk, először préseljük ki a levét és a levet tegyük a hűtőbe vagy a mélyhűtőbe. A kipréselt bogyókat kiszárítva tegyük el, s amikor használnánk, akkor frissen őröljünk le annyit, amennyire épp szükségünk van. Akár ételekbe, akár házilag készített kozmetikumokba is tehetjük őrleményként.

A homoktövis cserjék beszerezhetők a nagyobb dísznövény kereskedésekben és számos faiskolában is. Kétlakisága miatt érdemes 1 hím és több nőnemű egyedet telepíteni.

Írta: Janakakisz Alexandra, okl. kertészmérnök

hirdetés
1 válasz
 1. Sára Gabriella
  Sára Gabriella says:

  Sára Gabriella vagyok, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság,- Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának, környezetgazdálkodási agrármérnök szakos hallgatója. Szakdolgozatom témája a homoktövis fogyasztási szokások. Arra szeretném kérni, Önöket, hogy akik fogyasztanak homoktövist töltsék ki a kérdőívemet hatalmas segítség lenne.
  Kérdőív link:
  https://docs.google.com/forms/d/1SBf7kM9NRGVNPNlS35TN6_ZIDqp7-CIEmD755QSpJu8/edit

  Előre is nagyon köszönöm a válaszadásukat.

  Üdvözlettel:
  Sára Gabriella

  Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

egy × egy =

hirdetés