A szabad élet boldogító illúziója. Demenciában szenvedő idősek számára létesítettek kisvárost Hollandiában

Bizonyára sokan ismerik a Truman Show c. filmet. Jim Carrey alakítja a főhőst, aki nem sejti, hogy a kisváros, ahol él, nem más, mint egy óriási filmstúdió, ő maga pedig egy népszerű valóságshow főszereplője és a kamerák minden lépését figyelik…

Sokan hasonlítják a Truman Show-hoz Hogeweyket, a holland kisvárost, pedig teljesen más a koncepciója, és fontos társadalmi üzenete van. A lakóövezetet idős embereknek hozták létre, akik demencia miatt állandó felügyeletre és ápolásra szorulnak. A hasonlat alapja az, hogy a Hogeweykben élők nem (feltétlenül) vannak tisztában azzal, hogy a napjaik egy speciális egészségügyi intézményben – idősek otthonában telnek, egyszerűen csak élik, élhetik az életüket egy nyugodt kisvárosi miliőben.

A demenciáról

A szellemi képességek kóros mértékű elvesztésével járó demencia világszerte súlyos problémát jelent. Európában több mint 7 millió, Magyarországon legalább 160-200 ezer ember lehet közvetlenül érintett (pontos adatok nem állnak rendelkezésre). A világon becslések szerint 44 millió ember szenved Alzheimer-kórban. Az betegek ápolását vállaló hozzátartozók nagy része erős érzelmi válságként, stresszként éli meg szeretteik állapotát – olvasható a www.felejtek.hu weboldalon. 

Hogeweyk

Az egyedülálló intézményes ellátási formát 2018 elején vezették be Észak-Hollandiában, a Hogeweykben kialakított falu több mint 150 betegnek nyújt biztonságos, élhető otthont. A lakók – amennyiben állapotuk megengedi – önálló háztartást vezethetnek. Többféle épülettípust alakítottak ki, a lakók korábbi életformája, érdeklődési köre szerint – a házak, a lakások és a közvetlen környezet megjelenése az életmódra összpontosít. 

A betegek szabadon mozoghatnak a környéken, miközben védett környezetben állandó felügyelet alatt állnak. A falu változatos kialakítású, különböző kültéri terekkel. A körút mellett például számos üzlet található, posta, kávézók és éttermek is; gyönyörű kerteket, parkokat alakítottak ki, hogy a betegek megélhessék az évszakok változását. A falunak temploma is színháza is van.

A speciális idősek otthona a magánélet és függetlenség élményét (vagy inkább „illúzióját”?) nyújtja. Fontos társadalmi üzenetet közvetít. Azt, hogy minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz. A holland példa alapján hamarosan Ausztráliában és az USA-ban is létesül demens betegek számára lakóotthon. 

Web: hogeweyk.dementiavillage.com

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × egy =

hirdetés