Hurrá, építkezünk! Segítség, építkezünk! (24-25.) Kemény téli időjárás akadályozza a munkálatokat március végén. Hókupacok a házban, avagy miért fontos a szakszerű tetőfóliázás?

Két kislányt nevelő házaspár 2012. októberében építkezésbe kezdett Szombathelyen; közel passzívház minőségű, fokozottan energiatakarékos lakóház lesz az otthonuk. A kivitelezési folyamatról Haitzmann Ágnes, az egyik tulajdonos-építtető számol be hétről-hétre, fotókon is rögzítve a főbb munkafázisokat, szubjektív meglátásait is megosztva az olvasókkal. A márciusi tél – a szokatlan intenzitású havazás – miatt kis ideig kénytelenek voltak szüneteltetni a belső munkálatokat.

24-25. hét

Szibériai hideg, orkán erejű szél és rengeteg hó… Az ijesztő, januárinak megfelelő időjárás az egész országot próbára tette ebben a hónapban. Tizenhárom éve élek Szombathelyen, volt már időm megszokni, hogy errefelé, az Alpokalján és a Kisalföld környékén fúj a legjobban a szél, ide jön először a rossz idő, itt alakul ki a legkritikusabb helyzet. Most is így volt.
A belső munkák egyelőre leálltak a házban, a vakolással és egyéb teendőkkel a tartósan 5 fok feletti hőmérsékletet várjuk, de esemény, az volt.

Csapadék által próbára tett tetőszerkezetek

Porhó esett leginkább ebben az időszakban, és iszonyú széllel párosult, ami oda vezetett, hogy még a legstabilabb háztetőknél is beázások alakulhattak ki. A családban másnál előfordult, hogy a szél levitt néhány cserepet – nem is régieket –, és a hó olyan helyekre jutott be, ahová eddig sosem. Olvadni kezdett, és a víz így már könnyedén károsította a szerkezetet. De sok helyen arra sem volt szükség, hogy a cserepek leröpüljenek, a porhónak elég olyan apró rés is, amely a legjobb tetőkön, a kiselemes fedőanyagok illesztésénél egyébként is ott van.

A mi házunk tetőszerkezete betoncserepes. Szigorú előírásokat kell betartani az elemek felhelyezésekor, hogy úgy takarják egymást, ami a víz bejutását lehetetlenné teszi. Az esővízét igen, mert az hamar lefolyik a tetőről, na de a por állagú hó már veszélyesebb. Sokkal kisebb szemű, mint a sima „mezei” hó, könnyebb is, és nem tapad össze, ezért a szél, főleg a nagy szél, bárhová befújja. A cserepek egymás mellett általában viszonylag biztos illesztéssel kerülnek fel a tetőre, hiszen az egyes elemek széle eleve segíti ezt. A lejtés irányában viszont több a hibalehetőség, itt a porhó is könnyebben utat tör magának. Nagyon fontos tehát a hézagmentes cseréprakás. Persze mindenhol az, de a mi vidékünkön végképp!

Viharos szél, méretes hókupacok a házban

Kritikus helyeknek számítanak még a bádogos szélek, a kúpcserepek, a vápák – na, ilyen nálunk szerencsére nincsen. Láttam néhány fotót, amelyek az interneten keringenek, és azt mutatják meg, mi a helyzet azokon a padlásokon, ahol alátétfólia nélkül készült a tető. Komoly hókupacokat hordott össze a vadul fújó szél, bent a házban! Nálunk ez kizárt, profi fóliákat használtak a kivitelezőink, de nem is annyira különleges dolog ez.

Több szempontból fontosak a tetőfóliák – ezt ugyan sejtettem eddig is, de aki építkezik, nem árt, ha tudja, mi mire való. Még a fóliaragasztó szalagokból sem mindegy, hogy mit használ az ember, mert egyik a betonnal, másik a fával nem zár rendesen, éppen ezért kritikus pont, hogy kire bízzuk a kivitelezést, illetve a műszaki ellenőrzést. Épülő házunkon „hideg” a tető, azaz szigeteletlen. A fő feladat az volt, hogy elérjük: ne csak víz-, hanem szélzáró is legyen a cserepek és a fólia síkja. Ha mégis bejut a hó, olvadás után, folyékony halmazállapotában le kell csorognia a fólia külső felületén, úgy, hogy végül a „vízorr” kiképzésű bádogszegélyen lecsepegjen. Úgy kell a cserepek alatti fóliáról távoznia a víznek, hogy közben egyetlen csepp sem jut be a padlástérbe! Nem kis feladat.

Ha a szél be is tud fújni a cserepek alá néhány hópelyhet, nem tudnak kárt okozni jó szigetelés mellett. Mi mindent megteszünk. Azért a legjobb mégis az lenne, ha a mostani időjárás nem válna rendszeressé!

Fotó: Haitzmann Ágnes, Green Press

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + tizenkilenc =

hirdetés