Hegyoldalba süllyesztett alpesi villa

Nem új épület – 2009-ben épült -, de ikonikus, és télen különösen lenyűgöző (gyakorlatilag láthatatlan) a svájci Alpok Vals településén található kb. 160 négyzetméteres, 4 hálószobás Villa Vals. A luxusház holland tervezők munkája, különlegessége, hogy teljesen belesimul a hegyoldalba, a lakótér konkrétan a föld – hegyoldal – belsejében található. A tájba simuló ház köríves frontoldalához egy kb. 60 négyzetméteres nagyvonalú teraszon keresztül vezet az út.

A panoráma mesés, a ház pedig – a tudatos tervezés és a természeti adottságok folytán – kifejezetten energiahatékony. A belső tereket szinte minden oldalról a föld ‘szigeteli’ (nyáron passzívan hűti, télen passzívan fűti), a frontoldalon található nagyméretű nyílászárók pedig elegendő napfényt – napenergiát – juttatnak a helyiségekbe. A természeti, pontosabban a közeli folyó nyújtotta adottságoknak köszönhetően vízenergia-hasznosítással oldják meg az áramtermelést.

A villa vonzza a turistákat, az épület az év nagy részében hotelként funkcionál.

Villa, nagy körvonalakban. Akár egy óriási parabola antenna

A villa csak itt, a frontoldalon nyitott

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Full panoráma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Télen, hóban

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervezői vázlat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagyvonalú belső terek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nappaliból rálátni a szemközti hegyekre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Építés éve: 2005-2009

Alapterület: 225 négyzetméter

Költségvetés: 670 000 euro (2009)

Díjak: AIT Award Luxury Living 2012, Desing Award 2011, Green Good Design Award 2010

Tervek: Bjarne Mastenbroek, Christian Müller

Fotók: SeARCH, Iwan Baan, Salottobuono (in Abitare n. 499)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 + 15 =

hirdetés