Jeansy. Anita megunt ruhadarabokból készít stílusos karkötőket

Németh Anita kezei között átlényegül minden megunt ruhadarab – továbbhasznosítja őket. Stílusos kiegészítő formájában születnek újjá, melyek ráadásul mindenféle stílushoz illenek, felvehetők egy laza kiránduláshoz is, de egy elegánsabb szettet is feldobnak. Anita Jeansy néven forgalmazza különleges karkötőit, a márka története több mint két éve kezdődött. 

Milyen anyagokat használsz?

Tökéletes állapotban lévő használt ruhadarabokat használok fel alapos tisztítást követően. Ezeket kombinálom különböző díszítőelemekkel – csipkével, szalaggal, masnival, strasszkövekkel. Kezdetben kizárólag farmer alapanyaggal dolgoztam – innen ered a márkanév is: Jeansy. Ettől az évtől azonban egyéb textilekből is készítek karkötőt – leggyakrabban pamutvászonból.

Gyakran előfordult, hogy amikor meséltem valakinek a farmer karkötőkről, azt hitték, hogy laza, sportos kiegészítőkről van szó, miközben számos kimondottan elegáns darab is kikerült a kezem alól. Részben ennek hatására döntöttem úgy, hogy szélesítem az alapanyag-választékot.

Igyekszem beszerezni különleges színű és mintájú textileket, az évszakoknak megfelelően vagy aktuális divat szerint. Az ismerőseim többsége már mind tudja, hogy hozzám kell hozni a megunt ruhadarabokat. Egyedi megrendelésre is dolgozom, ami azért tölt el külön örömmel, mert biztos lehetek benne, hogy egy-egy kedvenc ruhadarabhoz elkészített karkötőmet biztosan sokáig viseli újdonsült tulajdonosa.

A fast fashion által uralt világban túl gyorsan cserélődik az emberek ruhatára – az olcsón beszerezhető új ruhadarabok „kitúrják” a szekrényekből az egyébként alig használt korábban vásárolt ruhákat. Én ezeket igyekszem megmenteni attól, hogy a szeméttelepre kerüljenek. Átalakítva, a két kezem munkája által így új életre kelnek.

Hogyan kezdődött? 

A varrás egészen kiskoromtól érdekel. Apai nagymamám varrónő volt. Csodálattal néztem, amikor egyszerű szövetekből ruhakölteményeket készített. Végül nem lettem varrónő, és az első varrógépemet is már felnőtt koromban kaptam meg. 2016-ban kezdtem el karkötőket készíteni, először csak magamnak. Próbálgattam a különböző technikákat, több, mint egy éven át „kísérleteztem”, a lehető legjobb minőségre törekedve. Eszembe sem jutott eleinte, hogy másoknak varrjak, hobbiból alkottam, de folyamatosan kaptam a pozitív visszajelzéseket, ennek hatására fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy mások számára is készíthetnék karkötőket.

Hiszek abban – és látom is magam körül – hogy az emberek egyre inkább nyitottak a környezettudatos életmódra. Ez számos területen megmutatkozhat: szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem használunk műanyag zacskókat bevásárláskor, miért ne gondolhatnánk a környezetünkre ruházkodás közben is?

Hol találkozhatnak veled a vásárlók?

Klasszikus vásárokra több okból nem szoktam járni. Egyrészt mivel van egy másik vállalkozásom is, folyamatos időhiánnyal küzdök, másrészt a vásárló csuklójának méretéhez igazítom a karkötőket, hiszen ezek akkor igazán szépek ha pontosan felfekszenek. Így picit nehezebben kivitelezhető egy minden méretre és típusra kiterjedő készlet elkészítése. A weboldalamon, a Facebook oldalamon keresztül vagy ajánlás által találnak meg a vásárlók leginkább. Legtöbbször üzleti rendezvényeken vagy workshopokon lehet velem találkozni személyesen, ilyenkor természetesen mindig viselek egy általam készített darabot.

Jeansy a Facebookon >>

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

17 − 8 =

hirdetés