A divat és ami mögötte van: környezetszennyező ruhaipar. Öltözködj ökotudatosan, add tovább használt, megunt ruháidat!

A fast fashion láznak köszönhetően átlagosan legalább két új ruhadarabot vásárolunk hetente. Egyesek szerint ez a divatipar halálát jelzi előre, de van, aki azt állítja, hogy éppen ez a mozgatórugója. Környezetünkre semmiképpen nincs jó hatással ez az elhatalmasodott ruhagyártás és pazarlás. Sosem volt ilyen környezetszennyező a ruhaipar!

Egy pamutpóló előállításához 2700 liter vízre van szükség az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága (UNECE) szerint, ami egy felnőtt ember 2,5 éves vízfogyasztása – érdemes belegondolni: egy divatmárka nem egy pólót dob piacra szezononként, és nem érjük be egyetlen egy pólóval szezononként…

Van más – kézenfekvőbb – megoldás! A FESS Design lányait kérdeztük az alternatív – ökotudatos – lehetőségekről.

„A vintage stílus reneszánszát éli. Mindegyik ruhának és kiegészítőnek saját története van. Ezek a darabok alapvetően jó minőségűek, egyediek és idővel még értékesebbé válhatnak. Nem csorbít rajtuk az idő vasfoga, örök darabok maradnak. Nyugodtan merjük tehát viselni őket, főleg, hogy hosszabb távon is jobban megérik a pénzüket. Akik szeretik keverni a stílusokat, azoknak is remek választás, hiszen ezek a ruhák hűek a korukhoz, mégis remekül társíthatók a mai, trendi darabokkal. Érdemes kísérletezni a stílusok vegyítésével is!

Fotó: Fess Design, Facebook

A second hand ruhákra is érdemes kitérni. Olyan ruhadarabok tartoznak ide, melyeket az eredeti tulajdonosa megunt, nem hordott, kinőtt, esetleg egyszer sem viselte. Mivel jó állapotban maradtak, továbbadhatók, okosabb döntés, mintha a szekrény mélyén porosodnának.

Egyre több gardróbvásárt rendeznek, ami egyrészt környezettudatos, másrészt pénztárcabarát megoldást is kínál, a közösségteremtő erejéről nem is beszélve!

A fenntarthatóbb divatot, a környezetvédelem ügyét támogathatod ily módon is. Ritkán esik szó arról, hogy a ruhaipar a világ második legszennyezőbb iparága és a feleslegessé vált ruhák nagy része a szemétben végzi… Az ilyen szintű pazarlásnak semmi értelme, hiszen ezeket a ruhákat újrahasznosíthatjuk. Ami másnak már felesleges, az a kedvenc ruhadaraboddá válhat. Ezek a ruhák nem kerülnek egyből a szemétbe, arról nem beszélve, hogy spórolhatsz is, hiszen a használt ruhákhoz jóval kedvezőbb áron juthatsz hozzá. A használt ruhák egyáltalán nem rossz minőségűek!

Rengeteg ember él a bolygónkon mélyszegénységben, sajnos nem mindenki teheti meg, hogy új ruhákat vásároljon. Ha a feleslegessé vált, nem hordott ruháidat akár a Vöröskeresztnek, vagy valamelyik családsegítőnek, hajléktalanszállónak adományozod, sokat segíthetsz a rászorulókon, és a környezetért is sokat teszel.”

Összeállította: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy + 10 =

hirdetés