Kamaszdolgok. Ami számít, benne van: túlélési tippek serdülőkorhoz tiniknek és felnőtteknek. Könyvajánló

Zsírosodik a hajad, pattanások lepnek el, ráadásul a szüleid is az idegeidre mennek. Ha fiú vagy, agyadra megy a borostád, ráadásul a lányok már nem tűnnek idétlennek. Mi folyik itt?

A kamaszok alig pár év alatt hatalmas értelmi, fizikai és érzelmi változáson esnek át. Nehéz időszak ez a gyerekeknek, a szüleiknek és a tanáraiknak egyaránt. A Kamaszdolgok fiúknak és a Kamaszdolgok lányoknak c. kötetek szórakoztatva készítenek fel a pubertásra.

Eredendően tiniknek íródott baráti stílusban, a kötetek színes, kreatív képi világa és tagolt tördelése is azt a célt szolgálja, hogy felkeltse és szinten tartsa a serdülőkorú gyerekek figyelmét, és ne hajítsák közönyösen a sarokba. Ám ezek a karcsú kötetek a felnőtteknek is ajánlottak, sőt, a lányoknak szánt kötetet érdemes megismertetni a fiúkkal, és fordítva, jó ha tudnak egymás jellegzetes tinikori sajátosságairól, problémáiról.

Amit mindkét kötet sorra vesz: bőrproblémák, szőrösödés, mellnövekedés, erekció, menstruáció, változó alak, sport, étkezés, testápolás, család, szerelem, barátok, iskola, kapcsolatok, veszélyek (bulik, drog, dohányzás, alkohol), közösségi háló. A szövegek rövidek, de informatívak, a tipikusabb kamaszdolgok taglalása mellett a szerző sok érdekességgel és túlélési tippel szolgál.

Lássuk, mit ír a családról és a barátokról!

A kamaszoknak úgy tűnhet, hogy az egész család megőrült.

Valljuk be, néha a szüleidet vagy gondviselőidet maguktól értetődőnek tekinted. Sok mindent megtesznek érted, de ők is magától értetődőnek vesznek bizonyos dolgokat: hogy ők a felelősek. Néha olyan, mintha ez az otthoni népség akarná uralni az életedet. Amikor a szüleid annyi idősek voltak, mint te, ők is így éreztek. Tehát beszélj a nálad idősebbekkel, akikben megbízol, de ne csak a problémáidról, hanem az életed többi érdekes dolgáról is. Lehet, hogy nem értik meg, milyen nehéz az a szint a számítógépes játékban, de érdekli őket, mi van veled, és a legjobbat akarják neked. (…) Beszélj a szüleidnek arról, hogy mit érzel, és hallgasd meg a véleményüket! Tölts egy kis időt a családoddal is, mert ha nem teszed, nem lesznek közös élményeitek.

A szüleid hirtelen nagyon öregnek érezhetik magukat attól, hogy te kamasz lettél. Szegény vén csontok!

Madarat tolláról, embert barátjáról

A jó barátság jó szórakozás, jó érzéssel tölt el, számíthatsz rá. Rossz barátság az, amelyben kényelmetlenül érzed magad, ahol bizonytalanságban érzed magad, amely görcsölést jelent, amely olyan dolgokra csábít, amitől rosszul érzed magad vagy amihez nincs kedved.

Az igazi barát elfogad olyannal, amilyen vagy – megnyugtat és támogat. Az igazi barátért nem kell harcolnod, nem okoz bűntudatot.

 

 

A kötetek szerzője az Egyesült Királyságban élő John Rees tanár, nevelő és egészségügyi tanácsadó. A kötet magyar nyelven a Napraforgó Kiadó gondozásában jelent meg. Itt lehet megrendelni >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

2 × kettő =

hirdetés