Válasz nélkül maradt karácsonyi jókívánságok

– Húsz karácsonyi SMS-emre három válasz érkezett – olvastam a Facebookon karácsony másnapján. Majd írták többen, hogy ugyanígy jártak. Azért ez szomorú, még akkor is, ha változnak az idők…

Először a képeslapírásról szoktunk le; amikor megjelentek a mobiltelefonok, SMS-ben kívántunk boldog karácsonyt, új esztendőt, lenyűgöző élmény volt a gyors üzenetváltás, majd jött az internet, és e-mailben küldözgettünk egymásnak alkalmi képeslapokat, zenével vagy anélkül, de már ez is kiment a divatból. Gyorsabb és kényelmesebb a Facebook, az Instagram, a Skype vagy a Viber – most ezeken a felületeken „élünk”.

Minden hatás azonnali. Mire kellőképpen feldolgoznánk az információkat, s figyelnénk azok ránk gyakorolt hatásaira, már rég másra fókuszálunk; arra sem sokáig, mert jönnek az újabb és újabb impulzusok. Az információdömping izgalmas és látszólag sokat ad, de észrevétlenül formál át bennünket. Kapcsolatainkra is érdekesen hat.

Virtuálisan össze vagyunk kötve, tudunk egymásról (többet, mint valaha), napi szinten tarthatjuk barátainkkal, ismerőseinkkel a kapcsolatot, bármikor hírt adhatunk magunkról. Valami mégis megváltozott. Annyira, hogy húsz emberből csak néhány mobiltulajdonos veszi a fáradságot, hogy reagáljon egy-egy karácsonyi SMS-re. Még kevesebben bajlódnak a képeslappal. Időigényes, postára kell menni vele. (Felmentő magyarázat is van: papírpazarlás.) Nem érünk rá, gyorsnak kell lenni. El vagyunk foglalva. Egymással.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + három =

hirdetés