Kiváló szomjoltó, igazi vitaminbomba: gyömbéres-citromos uborkalé
Amikor uborkasalátát vagy tzatzikit készítek, az uborkalevet italként hasznosítom. Az uborka erős antioxidáns hatással bír, gazdag vitamin- és ásványi anyag forrás; a gyömbér és a citrom remekül passzol hozzá, vitalizáló italt készíthetünk egyszerűen. Jégbe hűtve, jégkockával kiváló szomjoltó nyáron.
Két nagyobb kígyóuborkát lereszelek vagy szeletelek, kis ideig hagyom állni – nem sózom -, s még azelőtt kifacsarom a levét, mielőtt salátát készítenék belőle. Két kígyóuborkából 2-2,5 deci uborkalevet lehet kinyerni.
Fél kisujjnyi gyömbért apró lyukú reszelőn lereszelek, és a levét hozzákeverem (a reszeléket is hozzákeverhetjük az uborkaléhez, így sokkal intenzívebb az íze), majd negyednyi citrom kifacsart levével ízesítem.
Hidegen érdemes fogyasztani. Tartsuk hűtőben fogyasztás előtt, vagy tegyünk bele jégkockát.
Ha uborkavizet készítenénk, vékonyra szeletelt vagy vágott uborkát és megmosott, vékonyra szeletelt citromot tegyünk szűrt vízbe vagy ásványvízbe – szénsavas víz ízesítésére is jó. Néhány mentalevelet is tehetünk bele. Fogyasztás előtt tartsuk hűtőben 1-2 óráig. Jégbe hűtve remek frissítő.
Kapcsolódó összeállítások
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.