Méregtelenít, vitalizál, enyhíti a megfázás tüneteit: almás-mézes fekete retek gránátalmával
A fekete retek vöröshagymához, a fokhagymához, a tormához hasonlóan baktérium- és vírusölő hatású, tisztítja a légutakat, csillapítja a torokfájást, a köhögést, enyhíti a megfázás tüneteit. Emésztési és anyagcserezavarokra, epekő ellen is használják. Enyhén májvédő hatású, magas C-vitamintartalmú antioxidáns.
A fekete retket enyhén csípős íze miatt nem mindenki szereti, de lereszelve gyümölcsökkel keverve kevésbé érezhető a karakteres íze. Reszelt almával, mézzel, gránátalmával dúsítva kifejezetten ízletes. Igazi vitaminbomba.
Hozzávalók
1 fekete retek meghámozva lereszelve
1 nagyobb alma meghámozva lereszelve
1-2 ek méz
1/4 gránátalma
1 citrom leve
Ecetes-mézes (vagy cukros) vízbe is keverhetjük a vékonyra szeletelt (gyalult) vagy reszelt retket, tökmagolajjal keverve ízletes salátát kapunk, húsok, sós egytálételek mellé fogyasztható.
Mézet is csorgathatunk a fekete retek kivájt belsejébe, napokig hagyjuk állni, az így kapott szirupot kanalanként fogyasszuk.
Gyomorhurut, gyomorfekély, továbbá epeutak elzáródása esetén nem ajánlott a fekete retek fogyasztása.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.