„Könyvek az ég alatt.” Életképek a 92. Ünnepi Könyvhétről

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2021. szeptember 2-5. között rendezi meg a 92. Ünnepi Könyvhetet. A világjárvány miatt utoljára két éve találkoztak közvetlenül a könyvesek, szerzők és olvasók. Az eseménynek a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területe ad otthont.

Az ünnepi megnyitón szeptember 2-án Szabó T. Anna költő, író, műfordító mondott beszédet Könyvek az ég alatt címmel, majd a Szép Magyar Könyv 2020 verseny ünnepélyes díjkiosztására került sor, ahol bemutatták a díjazott könyveket és alkotóikat.

„Könyvhéten vagyunk, most a könyvek egy időre kiszabadulnak a zárt terekből, ki az ég alá, az utcára, a térre, a korzóra és az asztalokra. Mindenütt könyvek napoznak, lassanként átmelegszik minden borító, kézbe kérezkednek, aztán ide-oda sétálnak vadonatúj olvasóikkal, szellőzködnek és szatyrokban hintáznak, összekoccannak és egymáshoz dörgölőznek, szabadon és szerelmesen megnyílnak a szemnek és szemérmesen, türelmesen újra becsukódnak, kávézókba telepednek, dedikáló írók elé szállonganak le, tenyerekbe bújnak, feltöltődnek energiával, megtelnek új élményekkel és érzésekkel. Megbíznak bennünk, velünk vannak, nem hagyják el magukat, nem hagyják magukat. Mi sem hagyjuk el őket, mert felelősséggel tartozunk értük, ahogy itt gyülekezünk, itt beszélgetünk az élő és újraéledő írók társaságában. A szerzők nem félnek megmutatni magukat, és ezáltal megmutatni minket magunknak. Most nem előttük vagy mögöttük állnak, hanem mellettük és velük. Nyilvánosan színt vallunk: sokan és sokféle színt.

Ez itt a papír és a nyomdafesték ünnepe, a könyv és a tinta ünnepe, a fikcióé és az emlékezésé, a szerelemé és a szabadságé. A kicsi és nagy igaz történeteké, nem pedig a felstilizált történelemé. Emlékeznivalónk, feljegyeznivalónk van bőven. Ha történelmet nem is, de a történetét leírhatja bárki, a történelem a személyes történetekből áll össze, az olvasókból írók lesznek, szépírók vagy naplóírók. Mindenki hozzáteszi a magáét az értelmezéshez és egymás megértéséhez. Könyvtár és levéltár egyaránt fontos. Szükség van a történeteinkre, mindannyiunkéra, írjuk meg őket bátran – kortársainknak, utódainknak vagy csak egyszerűen magunknak, hogy egyetlen élet se múlhasson el nyom nélkül”, mondta Szabó T. Anna a megnyitón. Az Élet és Irodalom közreadta a teljes szöveget, itt olvasható >>

A Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjazott köteteiről a képre kattintva lehet tájékozódni

A Könyvhéten

  • 140 könyves pavilonban, 173 kiadó kínálja a könyveit
  • A két színpadon, a Vigadó téren és a Vörösmarty téren 10-19 óra között több mint 70 könyvbemutató beszélgetés lesz
  • Több száz szerző közel több mint 1000 dedikálási időponttal várja a találkozást az olvasókkal a kiadók standjainál, jelen lesz a magyar irodalom szinte teljes spektruma

Fotóink 2021. szeptember 3-án készültek

www.unnepikonyvhet.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 2 =

hirdetés