Kreatív virágdekorációk, alternatív vázák. Hogyan maradnak sokáig szépek a vágott virágok?

A virágok élettel és sajátos hangulattal töltik meg a teret, néhány növénnyel életet vihetünk bármilyen enteriőrbe, szinte felderül tőlük a helyiség. A cserepes dísznövények, a vágott virágok kedvezően hatnak a hangulatunkra, otthonosabbá varázsolják a környezetet. Tavasztól késő őszig dúskálhatunk a szebbnél szebb virágokban, de virágboltokban egész évben elérhetők, a kifejezetten erre a célra termesztett növényekkel bármikor tudunk dekorálni, egészen egyszerű megoldásokban is gondolkodhatunk.

A mai virágkötészet egyik leghálásabb tulajdonsága, hogy nem léteznek irányadó szabályok, és nincs szükségünk speciális eszközökre.

Tökéletesen funkcionálhat vázaként szinte bármi, amiben vizet tudunk tárolni – a régi konzervdobozoktól kezdve egészen a teáskannáig. Ha nem hagyományos vázákat használunk, előzetesen ellenőrizzük víztartó képességüket. Ha az edény nem vízhatlan, tegyünk bele egy kisebb befőttes üveget vagy öblös poharat.

Szokatlan tárolóedényeket is bátran használhatunk: üvegpalackot, befőttes üveget, locsolókannát, gömbakváriumot, kancsót, fémdobozokat, tálakat, kő- vagy agyagedényeket. Néhány fém – például a cink – mérgező hatású a virágokra, így a biztonság kedvéért a vázaként hasznosított fémedényekbe helyezzünk pótvázát.

Tegyünk a vízbe tápoldatot, így hosszabb ideig gyönyörködhetünk bennük, a tápoldat a baktérium elszaporodását is gátolja. Mindig a váza méretének megfelelően adagoljuk a tápszert.

A vázában akkor marad a víz hosszabb ideig tiszta, ha egy levél sincs a vízszint alatt. A vízbe lógó rothadó zöldek jó táptalajt képeznek a baktériumok számára.

Ha ferdén vágjuk le a virágok szárát, jóval nagyobb felületen képesek felszívni a vizet.

Az ozáisként ismert tűzőhab praktikus eszköz különlegesebb virágkompozíciókhoz. A kívánt méretre vágható, és hatalmas mennyiségű vizet képes felszívni, így a beleszúrt virágok, zöld díszítők sokáig frissen tarthatók.

Mivel a virágok eredendően szabadföldi növények, tartsuk őket hűvös helyen, távol a közvetlen napfénytől.

A virágokat ne tároljuk a gyümölcsökhöz közel. Az érett gyümölcs kis mennyiségű etiléngázt termel, melynek következtében a vágott virágok hamarabb tönkremennek. A már elnyíló, halódó növények is ilyen hatással vannak a friss virágokra.

 

Virágaink akkor maradnak sokáig szépek, ha tápoldatos vizüket mindig feltöltjük. Néhány növénynél pár nap alatt zavarossá, homályossá válik a víz. Ilyen esetekben öntsük ki az elhasználódott vizet, öblítsük ki a vázát, majd töltsük fel újból.

Az elszáradt virágokat és leveleket tépjük le, így a meglévők tovább frissen maradnak, és a bimbók is könnyebben kinyílnak, ráadásul a csokor is frissebbnek hat.

A virágok élettartama vázában fajtánként különböző.

Könyvajánló

101 Kreatív virágkompozíció – Ötletek különféle stílusban. Alexandra Kiadó

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × 1 =

hirdetés