Leánykökörcsin, a tavasz szépséges hírnöke. Természetes élőhelyein óvjuk a védett vadvirágot!

A leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) vagy másik közkeletű nevén, a leányka, hazánkban többfelé megtalálható, de tőlünk nyugatra már ritkaságnak számít. A száraz gyepek egyik legkorábban nyíló virága; sűrűn szőrözött, bundás virágkelyhei beharangozzák a tavasz érkezését.

Európai faj, Dél-Németországban, a Kárpát-medencében, az Észak-Balkánon és Ukrajnában fordul elő. Magyarországon a leggyakoribb.

Fotó: Petra/Pixabay

A sűrű szőrtakaró a fagyos tavaszi éjszakákon védi a kehelyszerű virágot a túlzott lehűléstől. Az ibolyaszín virágokat főként a hidegebb napokon is repkedő poszméhek porozzák be. A növény igen erős és hosszú karógyökeret fejleszt, mellyel az extrém száraz élőhelyein a vízutánpótlását biztosítja.

Fotó: Petra/Pixabay

Fotó: Petra/Pixabay

A leánykökörcsin Magyarországon 1982 óta védett növény, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Dekoratív, szép virágai gyakran csábítják a kirándulókat virágszedésre, ám a letépett kökörcsinek perceken belül ellankadnak. Ezért óvjuk a növényt a természetes élőhelyén, elégedjünk meg virágainak látványával!

Fotó: Bóka Zsuzsa/Pixabay

Fotó: Pölcz Klaudia Photography – kisklau

Gyönyörű virágai miatt sok esetben próbálkoznak kiásásával és kertbe ültetésével is. Ezek a próbálkozások a hosszú karógyökér miatt sikertelenek.

Nyitókép: Bóka Zsuzsa/Pixabay

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom + egy =

hirdetés