Magvakkal díszített puha mézeskalács
Mondhatnánk, hogy ez egy régimódi recept mézeskalácshoz, mivel a díszítéséhez em cukormázat vagy készen kapható dekorcukrokat, díszítőket használunk, hanem magvakat. A felülete fényes, s talán a legnagyobb előnye, hogy finom puha, nem szárad ki.
Hozzávalók 6 nagy tepsihez
(kb. három süteményes dobozt megtölt a kisült mennyiség)
50 dkg finomliszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
10 dkg porcukor
2 tojás
1,25 dl méz
15 dkg puha vaj
1 ek zsír
1 ek mézeskalács fűszerkeverék
1,5 tk szódabikarbóna
csipetnyi só
kenéshez 1 villával fellazított tojásfehérje
díszítéshez: dió, napraforgómag, tökmag, szezámmag
Elkészítés
Az összetevőket konyhai robotgépbe tesszük és simára dolgozzuk. Ha kézzel gyúrnánk, először a száraz összetevőket keverjük össze egy tálban, majd mehet bele a vaj, a tojás, végül a méz. Gyúrjuk egyneművé. Könnyen formázható, lágy tésztát kapunk. Ha nagyon puhának találnánk, tegyünk alá lisztet és gyúrjuk a tésztához, s addig ismételjük, amikor már a tészta könnyen nyújtható.
Nem szükséges pihentetni hűtőben, azonnal dolgozhatunk vele. (Persze a tészta előre be is gyúrható és fóliába csomagolva sütésig a hűtőben tárolható.)
Egyenletesen lisztezett felületen nyújtsunk a tésztából kb. maréknyi darabot, így könnyebbn vele dolgozni. A munkafelület lisztezését gyakran ismételjük, mert leragadhat a tészta és így sérülhet a kiszűrt forma. 3-5 milliméter vastagságúra nyújtsuk a tésztát és karácsonyi formanyomóval vágjunk tetszőleges formákat belőle.
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd a mézeskalácsokat kenjük meg tojásfehérjével. Ezután jön a kissé pepecselős rész: díszítsük magvakkal a mézest!
Előmelegített sütőben alsó-felső sütési módban süssük 8, legfeljebb 10 percig! Fontos, hogy ne barnuljon meg a mézeskalács!
Karácsonyfára is készíthetünk mézes díszeket, ez esetben szívószállal lyukasszuk ki sütés előtt a mézeseket. Kellemes illatot ad, emellett szép – ehető – dekoráció a karácsonyfán.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.