Miért hasznosak a giliszták a kertben?

Egy kis segítség mindig jól jön a kertben, különösen akkor, ha az természetes eredetű és mondhatni ingyen van. A talaj szorgos lakói, a giliszták munkája a tápanyag körforgásban igen jelentős. Segítsük őket abban, hogy akadályok nélkül tehessék a dolgukat.

Mindannyian tudjuk, hogy az egészséges komposztban javarészt a giliszták alakítják át a konyhai és kerti hulladékot szerves anyaggá. Azonban nem csak felaprítják a testükön áthaladó darabokat, hanem meg is emésztik. A kutatások azt mutatják, hogy miután távozik a megemésztett falat, olyan szerkezetűvé válik, amely a mikrobák számára könnyebben lebontható. A végtermék pedig a növények által hasznosítható tápanyagokban gazdag humusz.

Tápanyagkörforgás

A férgek termékeny, gazdag talajt hagynak maguk után, ami több kalciumot, vasat és foszfort tartalmaz, mint a fel nem dolgozott talajrészek. Jelentőségük továbbá abban is rejlik, hogy általuk a talaj több nitrogént és szén-dioxidot képes stabilizálni, ami csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást a talajból. Talajaprításuk elősegíti a víz megtartását a különböző rétegekben. Tevékenységük eredményeként tehát több szerves anyag és tápanyag épül be a talajba, az ásványi anyagok elérhetők lesznek a gyökérzet számára, valamint a talajszerkezet javulásával a növények több nedvességhez jutnak.

 

Vízabszorpció

Természetesen a giliszták ásnak, mozognak a felszín alatt, és nem mindig ugyanazokat a járatokat használják. A mini alagutak megnyitják a talajt a levegő számára is, így oxigén jut a gyökerekhez. A jobb légáramlás mellett optimális nedvességtartalom is kialakul a gyökérzónában.

Hogyan lehet ösztönözni a gilisztákat a kertben?

Elsősorban a számukra ideális körülményeket kell meghagyni, illetve kialakítani. Mezőgazdasági kutatások kimutatták, hogy minél inkább megművelt a talaj, annál kevesebb a giliszta él meg benne. A talajforgatás kifejezetten káros számukra. Ideális az ásás nélküli művelés, amit konyhakertünkben könnyen kivitelezhetünk emelt ágyásokkal, szalmabálákkal. Ha mégis az ásás mellett döntünk, akkor forgassuk át a talajt vasvillával.

Fontos szem előtt tartani azt is, hogy a férgek szerves anyagokkal táplálkoznak, a komposztot ezért különböző hulladékkal rendszeresen újra kell tölteni. A táplálék utánpótlása mellett a nedvességet is biztosítanunk kell számukra, például talajtakarással, öntözéssel. A komposzthalmot is öntözhetjük egy-egy száraz időszak során.

A legjobb a kertünk számára, ha egészséges talajlakók lakják. Győződjünk meg arról, hogy a komposzt változatos hulladékokkal teli, nem túl száraz, a talaj pedig csak a szükséges mértékig van megbolygatva, és takarással fedett. Mindezzel nem csak, hogy jót tesz a növényeink számara, de a szerves anyagok és a jobb vízvisszatartás a kertünkbe csalják a hasznos gilisztákat.

Írta: Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenegy − öt =

hirdetés