Mit szimbolizál a gyöngyvirág? A tavasz illatozó éke, levele, bogyója méreg

A nálunk is honos évelő növény különösen erőteljesen hat az érzékeinkre: különleges illata, apró fehér virágai miatt sokan kedvelik. Hatását – sajnos – durvább formában is képes kifejteni, bár gyógynövényként ismert (használja a gyógyszeripar), a növény fogyasztása rendkívül veszélyes! Mivel a levelei hasonlítanak a tavasszal begyűjthető medvehagymára, előfordul, hogy a gyanútlan emberek a gyöngyvirág leveleit szedik össze s fogyasztják el. Már az is erős hasi fájdalmat és hasmenést vált ki, ha egészen kis mennyiség kerül belőle a szervezetbe; a mérgezés végzetes kimenetelű is lehet.

A gyöngyvirág (Convallaria majalis) Európában és Ázsia mérsékelt éghajlatú tájain őshonos; főleg tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben és bárhol, ahol a talaj nyirkos.

Ellenálló növény, kedveli az árnyékos helyeket, különösebb gondozást nem igényel. Április végétől júniusig virágzik. Apró, harang formájú fehér virágai jellegzetes, kellemes illatúak. Bogyója vörös színű, és a leveléhez hasonlóan mérgező – kisgyerekes háznál erre különösen ajánlott figyelni! Levelének drogját (Convallariae folium) a gyógyszeripar érelmeszesedés, szívgyengeség, epilepszia elleni gyógyszerkészítményekhez hasznosítja. Régen a népi gyógyászatban is hasznos gyógynövényként tartották számon.

A növény átültetéssel szaporítható, ősszel érdemes áttelepíteni. Hajtatással is szaporítható.

A gyöngyvirágot a szeretet, a szerelem szimbólumaként tartják számon, emellett a szűziesség és a tisztaság jelképe is.

 

Fotók: Marina Pershina, Pixabay

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + 5 =

hirdetés