Sonkával, sajttal töltött palacsinta kapros mártással
Ez a finomság Karcsi saját receptje, érdemes kipróbálni – ízletes, könnyű, mégis tartalmas főétel.
Hozzávalók
A palacsintához
25 dkg liszt
1 tojás
csipet só
6 dl víz (forrásvíz, ásványvíz, szódavíz)
A töltelékhez
10 szelet sonka
10 szelet sajt
A mártáshoz
5 dkg vaj
1 kanál liszt
4 dl tejföl
nagy marék apróra vágott kapor
só
1 kanál citromlé
hirdetés ▼
hirdetés ▲
Ahogyan én készítem
A lisztet egy nagyobb tál közepébe halmozom, a szélébe ütöm a tojást, a másik szélére pedig kevés vizet töltök. Kizárólag fakanállal kavarom, a tojás felől indulva, a vizet apránként adagolva a masszához. A lényeg, hogy sima, csomómentes masszát kapjunk. Nagyon fontos, hogy a palacsintatésztát legalább 20 percig pihentessük, hogy a liszt magába szívja a nedvességet és enyhén megduzzadjon. Figyeljünk arra, hogy alacsony peremű – lehetőleg öntött vas – serpenyőben süssük. (Manapság divat a teflon serpenyő, de abban is leragad a tészta, ha nem megfelelően készítettük elő.)
A tésztába nem teszek olajat; a forró serpenyőbe töltök pár cseppet, és papírtörlővel elkenem. Közepesen forró lángon süssük a palacsintát, kb. 10 darab palacsintát kapunk a hozzávalókból.
A kisült palacsinta közepébe helyezek egy szelet sonkát, arra egy szelet sajtot. A két szélét ráhajtom, majd feltekerem a palacsintát. Hőálló tálban egymás mellé helyezem a feltekert palacsintákat és elkészítem a mártást.
A vajat egy lábasban megolvasztom, hozzáadom a lisztet, és állandó kavargatás mellett megpirítom. Hozzáadom a kaprot, egy percig együtt pirítom. Hozzáadom a tejfölt, a citromlevet, és összeforralom állandó kavargatás mellett. Ha túl sűrű, 1-2 deci vízzel hígítható. A citromlevet ízlés szerint adagolhatjuk.
A kész mártást a palacsintára borítom, és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöm.
Recept, fotó: Karcsi konyhája
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.