Természetes anyagok használatával csökkenthető a daganat kockázata

A daganatok kialakulását a genetikai tényezők és bizonyos környezeti hatások – fizikai, kémiai behatások, fertőzések – együttesen határozzák meg. Köztudott például a dohányzás, a fokozott alkoholfogyasztás, vagy a mozgásszegény életmód hajlamosító szerepe, de ismert bizonyos anyagok (például a kátrány) rákkeltő hatása is. A rizikó csökkenthető, azonban hajfestéktől vagy dezodortól nem lehet rákot kapni.

Dr. Dank Magdolna

Sok a tévhit, sok pánikkeltő cikk jelenik meg a mellrákkal kapcsolatban – mondja Dr. Dank Magdolna, a SE I. Sz. Belgyógyászati Klinika onkológiai osztályvezetője. Példaként említi azokat a tévedéseket, miszerint melltartótól, hajfestéktől vagy dezodortól rákot lehet kapni. Ahogy mondja, ez utóbbin csak mosolyog az, aki tudja, hogy a nyirokkeringés az emlők felől kifelé vezet a nyirokcsomók felé, hiszen így ha a dezodorból bármilyen káros anyag fel is szívódna a szervezetben, az nem az emlők felé, hanem éppen ellenkező irányban áramolna. Természetesen azokat könnyű megtéveszteni, akik nem szakemberek – mondja a szakember.

A rák megelőzése érdekében a rizikófaktorokat érdemes csökkenteni, ezért dr. Dank Magdolna tanácsolja, hogy kerüljék a túlzott mennyiségű tartósítószer fogyasztását. Az élelmiszerek esetében érdemes figyelni a gyártási idő és a lejárati idő közelségére. Hiszen ha ez a kettő nagyon távol esik egymástól, vagy például ha éjszakára kint marad egy joghurt és nem romlik meg, az gyanús. Ez a fajta fogyasztói éberség szükséges az „E betűs” összetevők esetében is, érdemes az apró betűt elolvasni. Annál jobb, minél inkább természetes az állagmegőrzéshez szükséges tartósító anyag (C-vitamin, aszkorbinsav). Kiemeli azonban, hogy a túlzott mennyiségű C-vitamin bevitel sem jó, mert túlterhelheti a vesét.

A doktornő tanácsa szerint ajánlatos kerülni a túl sok, tömény kémiai anyag alkalmazását (oldószerek, tartósítószerek, tisztítószerek, stb.), mert a sok vegyszer hatása összeadódik. Tehát amikor lehetőség van rá, érdemes természetes anyagot használni (pl. zsíroldásra ecetet, citromot). Nem javasolja a 48 vagy 72 órás izzadásgátlást biztosító dezodorok állandó használatát sem. Szerinte nincs szükség ilyen hosszan elnyomni, gátolni a verejtékmirigyek működését. Lehet akár naponta többször olyan dezodort használni, ami mellett van izzadás, de szagtalanít.

Tanácsok

Főzés: kerülendő az olaj (többszöri) használata, ne együnk égett ételt!

Öltözködés: nem ajánlott az izzadást okozó műanyag, törekedjünk természetes anyagok használatára!

Tisztítószerek: erős vegyi szerek belégzése nem tesz jót a nyálkahártyának.

A hajfesték roncsolja a hajat, de nem okoz daganatos megbetegedést.

Dezodortól nem lehet mellrákot kapni.

Forrás: Semmelweis Egyetem | Nyitókép: www.choicesunlimited.ca

hirdetés 

hirdetés 

Kapcsolódó összeállítás

Méhnyak daganat betegség

Ne halogassuk a méhnyakszűrést! Életet menthet

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + egy =

hirdetés