Calzone. Így készül a töltött pizza!
A calzone (kálcóne) zárt pizzaféle: a tésztát megtöltve, félbehajtva sütjük meg. A hagyományos pizzához hasonlóan sokféleképpen ízesíthetjük, a tölteléket tetszés szerint variálhatjuk.
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához
fél kg finomliszt
3 dl kézmeleg víz
1 ek só
0,5 tk cukor (elhagyható, enélkül is megkel a tészta)
1 csomag (7 g) instant élesztő
3-4 ek étolaj v. olívaolaj
A töltelékhez
A legegyszerűbb változathoz: hámozott paradicsom, pizzafűszerek (bazsalikomot, oregánót), reszelt (pizza)sajt. Dúsíthatjuk: olajbogyóval, kapribogyóval.
Készíthetjük tonhalkonzervvel vagy sonkával, szalámival, mindennel, amit pizzafeltétként használnánk. Arra ügyeljünk, hogy a töltelék szaftos legyen: reszelt sajt, hámozott paradicsom, paradicsomszósz vagy tejföl kerüljön bele. A töltelék mennyisége ízlésfüggő, vannak, akik a gazdagon töltött calzone-t preferálják, s vannak, akik nem szeretik, ha túl sok a töltelék benne.
Elkészítés
Keverőtálba öntsük a langyos vizet, adjuk hozzá a sót, az élesztőt, a cukrot, az olajat. Keverjük össze, szitáljuk hozzá a lisztet, s az egészet jól dolgozzuk ki. Lágy tésztát kapunk. Szórjuk meg kevés liszttel, majd letakarva kelesszük a duplájára.
Osszuk négyfelé a megkelt tésztát, formáljunk kerek cipókat belőlük, majd nyújtsuk ki legalább fél centi vastagságúra (minél vékonyabb a tészta, annál jobb!).
A tölteléket arányosan elosztva halmozzuk a kinyújtott, kerek tésztalapok egyik felére, majd hajtsuk rá a töltelékre a tészta másik felét. A széleket nyomkodjuk le, hogy a tészta sütés közben ne nyíljon szét.
Forró, 200 fokra előmelegített – légkeveréses – sütőben süssük 15-20 percig 180-as hőfokon.
Melegen, langyosan, hidegen és másnap is finom!
Hasonló recept
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.