Varázslatos minikertek, elférnek egy edényben. Tippek, inspirációs ötletek megvalósításhoz

Élő lakásdekorációnak szánt miniatűr kert kialakítható közepes-nagyobb cserépedényben, ládában, használaton kívüli, dekoratív tárolóedényben, de a liliputi kertek jól mutatnak a virágládában a teraszon és a kert egy-egy kitüntetett részében is. A szabadtéri tündérkertek még kreatívabban, szabadabban alakíthatók, akár egy régi talicska is képezheti az alapjukat.

A liliputi kert akkor igazán szép, ha növényzettel töltjük meg; a növényeket gondozni kell, de ez adja a liliputi kertek nagy varázsát. A tárolóedény alja lehetőleg vízáteresztő legyen. A kertbéli fák, bokrok, virágzó dísznövények kiválasztásakor fontos szempont, hogy a növények közel azonos körülményeket igényeljenek, hasonló legyen a víz-, a pára-, a hő- és a fényigényük. Méretüket is célszerű figyelembe venni, fontos, hogy az egyik a másikat ne nyomja el.

A párfányfélék, a szukkulensek jó kiindulási alapot jelentenek, de sokféle növény közül lehet választani: aprólevelű üvegcsalán, kőtörőfű, varjúháj, szobaborostyán stb. Általánosságban elmondható, hogy a sziklakertek növényei a legmegfelelőbbek. A bonsai is adja magát a liliputi kert fő növénye lehet, de célszerű a többi növénytől elkülönítve telepíteni a kaspójával együtt helyezzük a földbe.

A kiskertbe életet lehelnek a miniatűr kiegészítők, dekorációk; készen is lehet vásárolni élethű maketteket. Hobbiboltokban, virágüzletekben is sokféle apró díszítőt találunk, de sok mindent el lehet készíteni saját kezűleg is. Néhány példa. Süthető gyurmából formálhatunk házikót, padot, egyszerűbb használati tárgyakat (tányér, pohár, asztal stb.), hajlítható faágakból készíthetünk rózsalugast, hintát, széket, maradék színes textilből és hurkapálcából indiánsátrat, mini girlandot, újságpapírból mini újságot. A pázsit lehet moha, a földet felszórhatjuk apró kavicsokkal is, kerti tipegőt is kialakíthatunk lapos kis kövekből. A gyerek játékai között is szétnézhetünk… a kertszépítésnek gyakorlatilag a fantázia szab határt.

Célszerű a giccset mellőzve minél élethűbb, méretarányos miniatűrökkel megtölteni.

Íme, néhány inspiráló megoldás!

Fotó: www.coastalcheri.com

Fotó: Crafthubs

Fotó: Fairy Elements, Etsy

Fotó: GardenSpellGhostTale, Etsy

Fotó: GardenSpellGhostTale, Etsy

Fotó: GardenSpellGhostTale, Etsy

Forrás: hgtv.com

Fotó: Komali Nunna blog

Fotó: The Graceful Gardener

Fotó: The Graceful Gardener

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =

hirdetés