Miniatűr fák: a bonszai gondozásáról

A kertművészet csodálatos alkotásai bonszai fák, melyek a japán kultúra szerves részét képezik. Maga a bonszai a japán edény (bon) és a növény (szai) szó összetétele, jelentése: lapos tálban nevelt fa. A fák mesterséges formálása ugyan Japánban teljesedett ki, de gyökerei egészen az ősi Kínába nyúlnak vissza, ahol a stílusosan csavart törzsű gyógynövényekből főleg állat- vagy misztikus figurákat mintáztak.

 

A bonszai fa egy élő, teljes értékű növény, gondozása időt, türelmet igényel, a létrehozott remekmű azonban megér minden erőfeszítést. Ez a kertészeti alkotás csak egészséges, betegségektől mentes alanyokból készíthető. A fajta kiválasztásakor fontos, hogy milyen környezetbe kerül, ki ültetjük, vagy a beltéri körülmények között neveljük. Figyelembe kell venni, hogy általában beltéri környezet szárazabb és kevésbé megvilágított, mint a kültéri.

A leggyakoribb bonszai fajták

Kültéri: ciprus, cédrus, juhar, nyír, bükk, vörösfenyő

Beltéri: fikusz, puszpáng, kamélia, gardénia

A fajtaválasztáskor a bonszai mérete is fontos, ami függ: az ültető edény méretétől, a tértől, és elhelyezéstől, a megvilágítás intenzitásától.

A bonszai fa magról, dugványból vagy csemetéből is nevelhető. Az ideális forma létrehozása magról, dugványból akár évekig is eltarthat és igen nagy feladat. A csemete ez esetben eredményesebb lehet. A forma kialakítása történhet metszéssel, az ágak és a törzs rögzítésével. A fás részek pozícióba tartásához különböző drótok használhatóak. A beltéri bonszai fának nem csak a lombozatát, de a gyökérzetét is metszeni kell, valamint minden tavasszal át kell ültetni. A rendszeres öntözés is kulcsfontosságú az érzékeny növény számára.

Nyitókép: www.artofbonsai.org | Fotók: Free Images, Wikipedia

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 3 =

hirdetés