Miniatűr fák: a bonszai gondozásáról
A kertművészet csodálatos alkotásai bonszai fák, melyek a japán kultúra szerves részét képezik. Maga a bonszai a japán edény (bon) és a növény (szai) szó összetétele, jelentése: lapos tálban nevelt fa. A fák mesterséges formálása ugyan Japánban teljesedett ki, de gyökerei egészen az ősi Kínába nyúlnak vissza, ahol a stílusosan csavart törzsű gyógynövényekből főleg állat- vagy misztikus figurákat mintáztak.
A bonszai fa egy élő, teljes értékű növény, gondozása időt, türelmet igényel, a létrehozott remekmű azonban megér minden erőfeszítést. Ez a kertészeti alkotás csak egészséges, betegségektől mentes alanyokból készíthető. A fajta kiválasztásakor fontos, hogy milyen környezetbe kerül, ki ültetjük, vagy a beltéri körülmények között neveljük. Figyelembe kell venni, hogy általában beltéri környezet szárazabb és kevésbé megvilágított, mint a kültéri.
A leggyakoribb bonszai fajták
Kültéri: ciprus, cédrus, juhar, nyír, bükk, vörösfenyő
Beltéri: fikusz, puszpáng, kamélia, gardénia
A fajtaválasztáskor a bonszai mérete is fontos, ami függ: az ültető edény méretétől, a tértől, és elhelyezéstől, a megvilágítás intenzitásától.
A bonszai fa magról, dugványból vagy csemetéből is nevelhető. Az ideális forma létrehozása magról, dugványból akár évekig is eltarthat és igen nagy feladat. A csemete ez esetben eredményesebb lehet. A forma kialakítása történhet metszéssel, az ágak és a törzs rögzítésével. A fás részek pozícióba tartásához különböző drótok használhatóak. A beltéri bonszai fának nem csak a lombozatát, de a gyökérzetét is metszeni kell, valamint minden tavasszal át kell ültetni. A rendszeres öntözés is kulcsfontosságú az érzékeny növény számára.
Nyitókép: www.artofbonsai.org | Fotók: Free Images, Wikipedia
Nagy Adrienn, okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.