Vírusversek. A pandémia antológiája: gondolatok betegségről, magányról, gyógyulásról nagy költőinktől

Vírusversek. Egy könyv, melyet a koronavírus járvány „ihletett”. Az antológia sokat forgatott és ritkábban leporolt verseket tartalmaz; különlegessége, hogy a költemények mellett a költők színekkel újjáélesztett portréfotói láthatók. 

 

„Lásd, amit ők láttak, hogy az emberek eltávolodnak, hogy harcterek a kórházak, hogy értékes is lehet egy elfecsérelt nap, a lázas tünetek pedig békére taníthatnak: 80-140 éve leírt gondolatok, elyek ma különös aktualitással bírnak”, írja a kötet előszavában a szerkesztő (egyben a kötet grafikusa) Iványi Benjámin. A Vírusversek a Wesley Kiadó gondozásában jelent meg.

Ez a kötet néhány év múlva mementó lesz. Egy minden szempontból embert próbáló időszakra emlékeztet majd mindannyiunkat, azokat is, akik most még olvasni sem tudnak vagy még meg sem születtek. A kötet célja azonban ennél magasztosabb: az irodalom segíti az átélt élmények, szorító érzések feldolgozását. 

„Ez a verseskötet legnagyobb költőink szavaira támaszkodva szólít meg mindent, amit a 2020-21-es pandémia felerősített, előhívott, vagy magával hozott: József Attila magánya a négy fal között, Babits Mihály kórházi cellája, Kaffka Margit elcsukló imája és Tóth Árpád halk esője, Dsida Jenő elvágyódása és Kosztolányi Dezső kórházi szemléje, a maszk alá is belátó Ady Endre, a Gárdonyi Géza körül jéggé dermedő világ, és séta a temetőben, és az ég felhőtlen, és irgalomra lágyul a lélek, és fehér a pompa, az utca pedig néma.”

A könyv az alábbi weboldalon rendelhető: virusversek.hu

facebook.com/szinezdujrafoto

instagram.com/szinezdujra

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − 4 =

hirdetés