A magyar háztartások közel felében él kutya, macska. A kóbor ebek száma 80 ezer körülire tehető. A felelős állattartás 7 aranyszabálya

Bár Magyarországon is egyre többen ismerik a felelős állattartás hét aranyszabályát, mégis évente több tízezer macska és kutya válik hontalanná. Hazánkban kevesen vállalják kedvenceik ivartalanítását, pedig egy kontroll nélkül szaporodó macskapártól 9 év alatt akár 11 millió (!) utód származhat, és egyetlen kutyapárnak 6 év alatt akár 67 ezer leszármazottja is lehet. Ennek ellenére a kutyáknak csak 5-10 százaléka ivartalanított, a macskák esetében pedig becslések szerint ennél is rosszabb a helyzet. Az állatotthonok a nem kívánt egyedek legfeljebb 20 százalékát tudják örökbeadással új gazdához juttatni, a fennmaradó több tízezer állatot pedig rendszerint az ebrendészeti telepeken véglegesen elaltatják.

Mint azt az állatvédő szervezetek is hirdetik: az altatás nem lehet a populációszabályozás eszköze. 

A felelős állattartás 7 aranyszabálya

1. Felelősség

Mielőtt úgy döntenénk, hogy állatot veszünk magunkhoz, ismerjük meg annak természetes igényeit, a vele járó kötelezettségeket és gondoljuk át, hogy biztosítani tudjuk-e azokat rendszeresen, az állat egész életén keresztül.

2. Szeretet

Csak akkor vállaljunk állatot, ha azt szívesen tesszük, és szeretjük őt. Legyünk tudatában annak, hogy az állatok is érző lények, akik örülni és szenvedni is képesek.

3. Táplálás

A helyes táplálás elsőrendű fontossággal bír az állat egészségének megőrzése szempontjából. A megfelelő mennyiségű tiszta ivóvíz is minden állat alapvető szükségletei közé tartozik.

4. Hely- és mozgásigény

Minden faj hely- és mozgásigénye eltérő. Ez méretétől és természetes életmódjától is függ. Tájékozódjunk előre és mérjük fel, hogy életterünk, életmódunk összeegyeztethető az állat igényeivel.

5. Egészség

Felelősek vagyunk kedvenceink egészségéért: a betegségek megelőzésével és kezelésével is foglalkoznunk kell. Adassuk be a kötelező védőoltásokat és gondoskodjunk az egyéb megelőző kezelésekről (pl. féregtelenítés) megfelelő időben! Ha állatunkon bármilyen betegség tüneteit fedezzük fel, azonnal kezeltessük állatorvossal!

6. Utódok

Ha kedvencünknek utódai születnek, ugyanúgy felelősek vagyunk értük is. Gondoskodjunk megfelelő elhelyezésükről! Ha nem szeretnénk utódokat, előzzük meg a szaporulatot pl. ivartalanítással!

7. Környezet

A felelős állattartó nem csak a saját és állata igényeire figyel, hanem tekintettel van másokra is, és ügyel arra is, hogy a környezetével is harmonikus kapcsolatban legyen.

***

A Rex Kutyaotthon Alapítvány több mint 2,5 évtizede szervez oktatóprogramokat, emellett 2017-ben létrehozták a Felelős Állattartás Napja rendezvényt, melyhez több ezer állatbarát csatlakozott oly módon, hogy színes kéznyomát otthagyta az Állatszigeten kifeszített óriásvásznon, vagy aláírta a Felelős Állattartók Nyilatkozatát. A misszió folyatódik >>

 

Magyarországon közel 2-2,5 millió kutya és ugyanennyi macska él, ami azt jelenti, hogy a magyar háztartások közel felében él kutya vagy macska, esetleg mindkettő. Ezzel hazánk társállat-tartásban Európában a 4. helyen áll. A nagy szám ellenére azonban az állattartás kultúrája messze elmarad az európai átlagtól, és számos négylábú kerül méltatlan körülmények közé.

Az utcán kóborló kutyák száma 80 ezer körülire tehető, a kóbor macskák száma ennek sokszorosa. Évente 40 ezer kutya a 120 hazai menhely valamelyikén vagy egyéni állatvédőknél köt ki, és 20-22 ezer kutya a 100 ebrendészeti telep egyikén reménykedik abban, hogy gazdára találjon.

A kontroll nélkül szaporodó kóbor macskák sorsa még ennél is kiábrándítóbb: a statisztikák szerint az értelmetlenül világra jövő kismacskák csupán tizede éri meg a féléves kort.

Ennek ellenére kevesen akadályozzák meg a nem kívánt szaporulat világra jöttét. Míg az USA-ban a macskák több mint 85 százalékát és a kutyák 70 százalékát ivartalanítják, hazánkban ez a szám sok településen alig éri el az 5 százalékot. Ráadásul a kóbor állatok ellátása hatalmas anyagi terhet is jelent. Az ebrendészeti feladatok ellátásának éves önkormányzati költsége több mint 2 milliárd forint. Természetesen a civil állatvédő szervezetek is hatalmas anyagi áldozatot hoznak a probléma kezelésére, mely adó 1% felajánlások nélkül lehetetlen volna. A szenvedésre ítélt állatokat, és a számokat nézve tehát egyaránt nem megkerülhető a téma.

A kóbor állat probléma hatékony mérséklése csakis országos szintű szemléletváltással oldható meg. Tervben van egy olyan országos oktatóközpont – a Felelős Állattartás Házának – megépítése, ahol a jövő generációi interaktív módon ismerkedhetnek meg az állatok szükségleteivel és a felelős állattartás alapjaival. 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × három =

hirdetés