“Hát, rohadtul ideje volt”. Várandósan vagy kisbabával a parlamentekben világszerte 5+1 híres példa

Annak kapcsán, hogy Tammy Duckworth amerikai szenátor babát vár és az amerikai történelemben először fog hivatali idejében szülni egy amerikai szenátor: összeszedtünk öt példát arra, hogyan dolgoznak a nők várandósan vagy kisbabával a parlamentekben. Plusz lesz egy kakukktojás, hogy a férfiak se maradjanak ki.

Tammy Duckworth,

az Amerikai Egyesült Államok szenátora

Tammy Duckworth

A szenátor több szempontból is kiemelkedő nő: 49 évesen várja második gyermekét, 50 évesen fog szülni, illetve az iraki háborúban helikopterpilótaként szolgált, mindkét lábát elvesztette, így ő az első mozgáskorlátozott női szenátor, egyben az első thai származású szenátor is. Ráadásul a hír kapcsán elárulta, hogy elvetélt, amikor a szenátusi helyért küzdött 2016-ban, illetve több mesterséges megtermékenyítése is volt, tehát sokféle küzdelemnek lehetne a jelképe.

Arra már volt példa az amerikai történelemben, hogy egy képviselőnő hivatali idejében szüljön (egyébként összesen csak tíz ilyen eset volt), de szenátorral ez még nem történt meg.

Ehhez csak annyit fűzött hozzá a szenátornő: “Hát, rohadtul ideje volt”.

Küzd a szülőbarát törvényekért, például azért, hogy a főbb reptereken legyenek olyan helyiségek, ahol mellszívót is lehet használni.

Jacinda Ardern,

Új-Zéland miniszterelnöke

Jacinda Ardern

A 37 éves munkáspárti politikusnő január 19-én Instagramon jelentette be, hogy terhes, és a babát júniusra várja. „Miniszterelnök leszek ÉS anya” – írta. Nem tudunk róla, hogy lett volna ilyen a történelemben. Egyébként hat nappal korábban szerzett tudomást a terhességéről, mint arról, hogy miniszterelnök lesz. A tervek szerint élettársa, Clarke Gayford marad otthon a gyerekkel, ő hat hét szülési szabadságra megy majd.

A Guardiannek azt nyilatkozta: „Csak terhes vagyok, nem munkaképtelen”.

Ahogy az várható volt, a bejelentés növelte a népszerűségét: „Amikor csak kilépek a házból, néhányan rám dudálnak vagy kiabálnak, és mindenki nagyon kedves. De ismétlem, ez nem jelenti azt, hogy most akkor mindenkinek boldognak kéne ettől lennie Új-Zélandon.” Választóit azonban nehéz lebeszélni a rajongásról. Nem csoda, ő az ország első női miniszterelnöke, egyben az 1800-as évek óta a legfiatalabb kormányfője.
Egyébként tavaly augusztusban, amikor egy műsorvezető a babavállalásról faggatta, azt válaszolta, szerinte nincs rendben, hogy egy nőtől 2017-ben bárki ilyet kérdezzen. Hangsúlyozta, nem sérti a kérdés, mert korábban is beszélt már a gyerekvállalásról, de más nőkkel szemben teljesen elfogadhatatlan, hogy ilyen kérdésre kelljen válaszolniuk a munkahelyükön. Szerinte csak a nő dolga, mikor vállal gyereket, és ennek nem szabadna hatással lennie arra, megkap-e egy állást.

Larissa Waters

ausztrál képviselőnő

Larissa Waters. Fotó: AAP: Mick Tsikas

A zöldpárti képviselőnő tavaly májusban vitte először pár hetes kisbabáját az ausztrál parlamentbe, és ülés közben meg is szoptatta, ha szükség volt rá.
Már akkor is megosztotta a közvéleményt, júniusban pedig még nagyobb vitát robbantott, miután felszólalt szoptatás közben, sőt, egy indítványt nyújtott be.

Waters saját példáján keresztül igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekvállaláshoz az anyukáknak megfelelő körülményeket kell biztosítani, amibe beletartozik az is, hogy bárhol, bármikor megetethessék csecsemőjüket. Sokan támogatják, de sokan támadják, mondván, a babának szüksége van a szoptatás intimitására, bensőségességére, illetve ő a babáját demonstráció céljából használta.

Unnur Brá Konráðsdóttir,

izlandi képviselőnő

2016-ban Unnur Brá Konráðsdóttir, izlandi képviselő a parlament pódiumán állva szoptatta hat hetes kislányát, miközben egy törvényjavaslatot vitatott meg a többi képviselővel. Ennek nem volt demostratív célja, egyszerűen a képviselőnő nem számított arra, hogy fel kell szólalnia, csak az általa benyújtott javaslattal kapcsolatban állást foglalt egy másik képviselő, amire reagálnia kellett, így hát vitte a babát is magával.

Unnur Brá Konráðsdóttir Fotó: https://www.mirror.co.uk

A három gyermekes képviselőnő szerint az anyaság is egy feladat, amit el kell látni, és néha egyszerűen „meg kell tenned, amit meg kell tenned”.

Licia Ronzulli

olasz európai parlamenti képviselőnő

Licia Ronzulli Fotó: Reuters / helephantjournal.com

Az Európai Parlamentben teljesen elfogadott, hogy a csecsemő az édesanyjával legyen akár az ülésteremben is, amiről leginkább az olasz jobboldali képviselőnő kapcsán értesülhetett a világ, aki hathetesen vitte magával először hordozókendőben kislányát, egyben felhívva a figyelmet a gyermekes anyák munkavállalásának nehézségeire. Később is rendszeresen jött vele a kislánya, Vittoria, aki rajzolgatott, a plüssállataival játszott az anyja ölében, illetve kétévesen 2013-ban is sokszor szerepelt a sajtóban, mikor az anyukáját utánozva ő is szavazott.

Licia Ronzulli a legjobb példa arra, mennyire összeegyeztethető az anyaság a munkával, miután úgy tűnik, a kismama végig kontroll alatt tartotta az eseményeket az üléseken, valóban dolgozott és figyelt, miközben valóban anya is volt.

Egyébként a kislány apukája is az EP-ben dolgozik, ami talán megkönnyítette néha a kismama dolgát.

+ 1 

Miguel Urban

spanyol európai parlamenti képviselő

Miguel Urban. Fotó: Twitter

Íme, a férfiaknak sem mindig könnyű összeegyeztetnie a családi életét a munkahelyével. Miguel Urban spanyol képviselőről és kisbabájáról a Facebookon osztott meg fényképet az Európai Parlament – “A nap képe” aláírással. A kép természetesen rendkívül népszerű lett, így a képviselő felrakta a Twitterre is.

 

Nyitókép: Frederick Florin / AFP/Getty Images file

hirdetés
1 válasz
 1. kalapkabát
  kalapkabát says:

  Van igazság a dologban.
  De sokan csak és csupán azért pártolják ezt mert kisgyerekekről és nőkről van szó. Valamint “nem lényeges” munkakörben.
  De ha valaki ezt komolyan gondolja akkor legközelebb ha elmegy ügyet intézni, elkéredzkedett a munkából vagy más miatt sietne, azért kérje meg az ügyintézőt hogy nyugodtan menjen ki egy kávéra és beszélgessen kicsit a kollégákkal, te addig megvárod :) Akár kicsi gyerekkel melletted! Ha ezt megteszed a postán, bankban, hivatalban és szépen mosolyogva vársz és hajlandó vagy magadra vállalni a várakozó NŐK(!!!!) és férfiak haragját… Na utána álljon ki valaki e mellett.
  Mert EGYENLŐSÉG van. Vagyis ha egy nő foglalkozhat a gyerekével munkaidőben akkor azt nőként akkor is tessék elviselni ha a te gyereked ott ordít melletted a postán hogy már menni akar haza mert éhes vagy más baja van, de te lenyugtatod hogy várjon még 20-30 perccel többet mert a postásnéni a saját gyerekét nyugtatja és reméled ennyi idő alatt sikerül ez.
  Nincs kétségem hogy sok feminista nem fogja megérteni az írásom lényegét és hogy a “kisgyerekkel a munkába” dolog esetileg működik de egyszerűen nem általánosítható napi szintre. A főnök behozhatja a gyerekét, egy főnök által nem ellenőrzött munkaerő beviheti. De garantálom hogy egy női főnök is ellent fog állni annak hogy a beosztottjai napi szinten bent játszogassanak miközben mondjuk a bíróságra kell beadni egy beadványt amiben egyetlen hiba is milliós bukást okozhat…

  Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =

hirdetés