A jómodor nem ciki! Illemkönyv tiniknek

„A jó modor olyan kapukat is kinyit,
amelyeken a legjobb
iskolázottság hiába dörömböl.”
Clarence Thomas

– Az illemszabályok nagyon régen alakultak ki, és azóta folyamatosan változnak. Néhány ki is ment a divatból, mint például a pukedli, a kézcsók, a kalapemelés, ugyanakkor a technika fejlődésével új szabályok is születtek. Hétköznapivá vált az internet, a mobiltelefon, és fontos, hogy az ezekre vonatkozó szabályokkal is tisztában legyél – írja Kibédi Varga Katalin protokoll szakértő A jó módor nem ciki című, tiniknek szóló illemkönyvében. Az Etikett Iskola alapítójának ez a harmadik könyve – 2018. május elején jelent meg a bővített, második kiadás. Katalin ovisoknak, illetve a szüleiknek is írt már könyvet Első illemtankönyvem címmel, a Jómodor ajtókat nyit c. kötete pedig felnőtteknek szól.

A tinédzser korosztályt megszólító 166 oldalas A jó módor nem ciki kötet számos élethelyzetre kínál útmutatót, a legalapvetőbb viselkedési szabályokról is olvashatunk – kézfogás, bemutatkozás, puszi és ölelés, megszólítás -, a protokoll szakértő kitér egyebek mellett az első benyomás fontosságára, az öltözködés etikettjére is. Külön fejezet foglalkozik a válás, az irigység, a zaklatás, az ottalvós bulik illemtanáról, az olvasó képet kaphat arról, hogyan kell viselkedni az utcán, gyorsétteremben, moziban, színházban, kórházban stb. 

Korunk új illemszabályai külön figyelmet érdemelnek. 

Részletek a könyvből

Mobilozás

– Megcsörren a telefonod, és már nyúlsz is érte, pedig előtte át kellene gondolni néhány dolgot. Például azt, hogy nem zavar-e másokat a beszélgetésed, vagy ha éppen az utcán sétálsz, nem kellene-e félreállnod – írja Kibédi Varga Katalin.

A legfontosabb szabályok a következők:

Ügyelj rá, hogy senkire sem tartozik a magánbeszélgetésed, ezért beszélj halkan.

Mielőtt bárkit is felhívnál, nézd meg, hány óra van, alkalmas-e az időpont. Kerüld a kora reggeli, késő esti és az étkezési időpontokat.

Mindig mutatkozz be, és kérdezd meg, hogy nem zavarsz-e!

Előfordul, hogy véletlenül téves számot hívtál, ilyenkor kérj elnézést, mielőtt letennéd.

Ha megszakad a vonal, mindig az hívja újra a másikat, aki eredetileg telefonált, mert egyébként csak hívogatjátok egymást, és folyamatosan foglalt lesz.

Vendégségben nem illik telefonálni, de ha úgy érzed, hogy a hívás nem várhat, akkor kérj elnézést, és menj ki a szobából.

Mindenkit illik visszahívni, és az üzenetekre is válaszolj!

Otthon, vacsora közben mutass példát a szüleidnek, hogy lehet egy jót beszélgetni folyamatos telefonbabrálás nélkül is.

A moziban ne vedd elő a telefonodat, hiába halkítottad le, a fény is rendkívül zavaró a sötét teremben.

Mosolyogj beszéd közben, hiszen ez is „hallatszik” a másik oldalon.

Facebook, snapchat és más jópofa applikációk

Elképzelni sem tudjuk, mit hoz még a technika fejlődése ezen a téren, de az biztos, hogy bármilyen csatornán is kommunikálunk a jövőben, kedvesnek kell lennünk.

Ma már a beszélgetéseink nagy része ezeken a csatornákon zajlik, és nincs is ezzel semmi baj, de vannak betartandó szabályok! Ha például problémád van valakivel, azt inkább személyesen beszéld meg, chat formában sokszor félreérthetőek a dolgok, és könnyen
megtörténhet, hogy békülés, egyetértés helyett még nagyobb lesz a zűrzavar. Előfordulhat, hogy piszkálnak, kellemetlen dolgokat írnak rólad. Ne reagálj, de legfőképpen ne érezd magad ettől rosszul. A mai napig írnak bántó kommenteket
az Etikett Iskola Facebook-oldalára, ami eleinte nagyon rosszulesett, de már nem foglalkozom vele. Inkább sajnálom ezeket az embereket, mert nekik van bajuk saját magukkal, ők a boldogtalanok. Értsd meg, hogy ha kritizálnak vagy sértegetnek, az sosem
rólad szól, hanem arról, aki csinálja. Ha mégis elkeserednél, tehetetlennek éreznéd magadat, kérj segítséget, támogatást a szüleidtől, barátaidtól – tudd, hogy neked nincs mit szégyellned, és sokkal erősebb leszel, ha mersz beszélni az ügyről, és támogatókat találsz.

(…) 

Az interneten is vállald fel magadat, és ne bújj el egy álnév mögé. Az a baj az álnevekkel, hogy azok, akik mögé rejtőznek, úgy érzik, minden következmény nélkül pletykálhatnak, hazudhatnak, veszekedéseket indíthatnak. Az álnév soha nem bizalomkeltő, és másoktól is nyugodtan elvárhatod, hogy vállalják magukat és a véleményüket.

Az internetnek rengeteg előnye van, valószínűleg már el sem tudod képzelni az életet nélküle, de veszéllyel is jár. Minden, amit posztolsz, írások és fotók, örökre fent maradnak, ezért jól gondold át, mielőtt bármit is nyilvánossá teszel: nem hozod-e magadat vagy a családodat kellemetlen helyzetbe. Ha olyan képet szeretnél kitenni, amelyen mások is szerepelnek, mindig kérj előtte engedélyt tőlük, és ugyanezt te is elvárhatod. Sőt nyugodtan szólhatsz, ha valaki olyan képet tesz fel rólad, amit nem szeretnél nyilvánossá tenni.

(…) Ne feledd, hogy valós emberekkel kommunikálsz, és be kell tartanod bizonyos szabályokat:

Ne írj le valótlan dolgokat és ne pletykálj!

Ne tegyél bántó vagy fenyegető megjegyzéseket senkire!

Ne hencegj!

Posztjaiddal ne hozz senkit kellemetlen helyzetbe!

Ne adj ki magadról személyes információt ismeretleneknek!

(…) nem kell minden lépésedről tudósítani például a Facebook-ismerősöket!

Ne rontsd el mások örömét azzal, hogy például gratulálsz nekik egy eseményhez, amit még nyilvánosan be sem jelentettek.

Ne a közösségi oldalakon éld az életed!

Soha ne csináld!

Vannak helyzetek, amikor nem illik sms-t vagy egyéb írásos üzenetet küldeni:

amikor találkozóra hívsz valakit;

amikor problémád van valakivel;

meghívó küldése helyett.

A szerzőről

 

Kibédi Varga Katalin

Kibédi Varga Katalin a Külügyminisztérium Diplomáciai Protokoll Főosztályán dolgozott diplomataként. Feladatai közé tartozott a hazánkba akkreditált külföldi képviseletekkel való napi kapcsolattartás, valamint a magas szintű látogatások megszervezése. Így az illemtani és protokollszabályok számára evidensek, hiszen az élete részét képezik.

– Egyrészt szerencsés vagyok, mert tanultam etikettet, protokollt, másrészt így még jobban bánt az a sok udvariatlanság, amit nap mint nap tapasztalok. Úgy vélem, hogy a változás érdekében elsősorban a gyerekek etikett- és illemtan oktatására kell és érdemes
időt fordítanunk. Az irányításommal működő Etikett Iskolában gyerekeknek és fiataloknak szánt kurzusainkon tanulóink játékos, laza szellemben szerezhetik meg az ehhez szükséges információkat. A nálunk szerzett tudással hatalmas előnyre tehetnek szert
a jövőben, az érvényesülés során, és még időben megakadályozható a rossz szokások felvétele. Az Etikett Iskola keretein belül felnőtt- és munkahelyi képzések is folynak, melyek során olyan plusz tudást adok át a tréningen részt vevőknek, melyet nemcsak a mindennapi életben, hanem akár az üzleti világban is használni tudnak majd.

Webajánló

Etikett Iskola Blog

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizennyolc − 11 =

hirdetés