A rollerezés nem csak a gyerekeket boldogítja! Élvezetesebb a gyaloglásnál, kímélőbb a futásnál, praktikusabb a bringánál

Egyre több felnőttet látni rollerrel, rollercsodákkal közlekedni; ennek a gyerekkort idéző közlekedési eszköznek (hivatalosan nem számít annak) a forgalmas helyeken praktikus előnye is van: könnyebb szállítani, mint a biciklit, felvihetők tömegközlekedési eszközökre, és gyorsabban lehet vele legyűrni a távolságokat, mint gyalogszerrel. Hátránya is van persze: kerülgetni kell a gyalogosokat, s a gyalogosok sem feltétlenül örülnek (a kevésbé előzékeny) rollerezőknek.

A rollerezés a szabadság élményét adja. Ráadásul meg is mozgat.

A roller a KRESZ szerint nem minősül járműnek, így ezekkel az eszközökkel a gyalogosok között – járdákon, tereken – lehet közlekedni. Ettől függetlenül nincs arra vonatkozó tiltás, hogy a rolleresek a bicikliutakat ne használhatnák. Bicikliúton követni kell(ene) a jobbra tartás szabályait, nem ajánlott kacsázni, a járdán pedig figyelni kell a gyalogosokra. 

Gyerekek is közlekedhetnek vele a járdán, a KRESZ-játszótereken; sikerélményt ad, fejleszti a mozgáskoordinációs képességeket, javítja az egyensúlyérzéket. 

Érvek a roller mellett

Hasonló élményt ad, mint a biciklizés nyújtotta szabadság. Élvezetesebb a gyaloglásnál.

Akár 12-13 kilométert is meg tudsz tenni vele egy óra alatt (járdán a gyalogos forgalom zavarása nélkül és legfeljebb 10 km/óra sebességgel).

Aerob mozgás. Átmozgatja a testet, megdolgoztatja a karokat, a láb-, a far- és hasizmokat is, fejleszti az állóképességet.

Kíméletesebb mozgás a futásnál, de csaknem annyi kalóriát lehet vele égetni. Nem terheled vele az ízületeidet.

Bármilyen öltözékben rollerezhetsz, akár munkába is járhatsz vele.

Ha tömegközlekedési eszközre szeretnéd felvinni, nem foglal nagyobb helyet egy közepes táskánál, vállpántos tárolójában a válladra tudod venni.

Kirándulásra is viheted. Felfedezheted vele a közeledben lévő ún. túra kerékpárutakat. 

Tippek: tanuld meg váltott lábbal hajtani! Ne használd, ha vizes az út – balesetveszélyes.

Szempontok választáshoz: nagy kerekek (legalább 20 cm), állítható magasságú, teleszkópos kormány, lengéscsillapító, első és hátsó fék.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =

hirdetés