Adjon már tíz deka parizert! A szavak romboló és építő ereje a mindennapokban

A szavaknak ereje van. Kapukat nyit meg ez az erő, de bezárni is képes ajtókat. Nem mindegy, milyen szóhasználattal élünk a mindennapokban, sőt, hétköznapi helyzetekben lehet a legjobban kiaknázni a szavak erejét.

Boltban gyakran felfigyelek hasonló párbeszédre, eladót szólít meg a vevő:

– Adjon már tíz deka szalámit…

Vagy bármi mást, ez utóbbi lényegtelen. Általában férfi szájából hangzik el az ominózus mondat, különösen megdöbbent, ha jól szituált az illető, ráadásul többnyire nőt szólít meg így. Talán kérek. Talán legyen szíves – de nem ártana egy jó napot! sem.

Nulla illem. Száz százalék fölényeskedés. 

Légy szíves! Legyen szíves!

Kérek. Kérem.

Köszönöm.

Nagyon kedves.

Jó napot! Viszontlátásra!

Mindenkit meg tudnak nyitni ezek a mágikus szavak, még a legmorózusabb típusokat is. Na persze, idegenekkel miért kellene bájologni? 

Nem bájolgás ez, hanem normális viselkedés, amivel mások napjait, ha boldoggá nem is, de könnyebbé tehetjük. Aki a munkája folytán naponta sok adjon már-ban, flegmaságban, ingerültségben, morózus pillantásban részesül, előbb-utóbb élesíti az önvédelmi reflexeket, és átveszi ezt a prosztó stílust, hisz nem érdemel mást a sok bunkó paraszt… A vége aztán az, hogy az is megkapja, aki amúgy nem bunkó paraszt…

Gyakran bevetem most már, ha fáradt emberek indulata csapódik felém hivatalokban, boltban, jártam-keltemben, hogy duzzogás, visszatámadás helyett felteszek pár kérdést vagy teljesen másként reagálok, mint azt az illető várná vagy ahogy adott helyzetben általában tesszük. Ha ő a hülye, nem emlékeztetem erre – megkérem, hogy nézze meg kicsit alaposabban, ami addig elkerülte a figyelmét. Megértően viszonyulok. Akik addig leugattak, beszélgetni kezdenek és szabadkozni. Elnézést kérnek, mosolyognak. 

Ilyen a szavak ereje. Működik. Érdemes letesztelni.

hirdetés
2 válaszok
 1. Joy
  Joy says:

  Először én is lekezelőnek gondoltam.
  Később lassan rájöttem, hogy az ország keleti feléből származó emberek használják inkább. Ráadásul pont ellenkezőleg értik, mint a cikkíró (és én is egykor): a kedvességet akarják ezzel fokozni!
  Lehet a szerzőnek is hasznos lenne egy nyelvjárás-kutatás írás előtt.

  Válasz

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × kettő =

hirdetés