Nyolc fontos szabály a vese védelmében

Minden tizedik ember érintett valamely vesebetegségben. A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen jelentkező, alattomos betegség nagy része azonban odafigyeléssel megelőzhető. Ezért fontos tudni, hogy mit, mikor és valójában mennyit igyunk és mit tehetünk a megelőzés érdekében.

A hazánkban népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás és cukorbetegség mind vesebetegségre hajlamosító tényező. A 2,5-3,5 millió hipertóniás és az 1,1 millió cukorbeteg tíz, illetve öt százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné – mondja Dr. Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzora, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke.

Mennyit folyadékot igyunk?

Nehéz mindenki számára egyetlen számban megjelölni a szükséges folyadékmennyiséget, ugyanis sok tényező – az éghajlat, külső hőmérséklet, a páratartalom, a fizikai aktivitás mértéke, az elfogyasztott étel só- és víztartalma – befolyásolja azt. Átlagos hőmérsékleti körülmények között az egészséges, átlagos fizikai aktivitású felnőttek számára napi 1,5-2,0 liter folyadékfogyasztás elégséges. Ennél több folyadék lázzal, hányással, hasmenéssel járó betegségek esetén indokolt. Ám a professzor szerint azt is fontos tudni, hogy a túlzott, erőltetett folyadékfogyasztás akár vízmérgezést is okozhat.

A szomjúság oltására legideálisabb a tiszta víz.

Nem javasoltak az alacsony gyümölcstartalmú italok, a szintetikus, cukorral készített üdítőitalok, energiaitalok és az alkoholtartalmú italok sem, ezektől csak még szomjasabbak leszünk és felesleges kalóriát is tartalmaznak.

hirdetés 

hirdetés 

8 szabály a vese védelmében

1. Legyünk fittek, aktívak!

2. Étkezzünk egészségesen, kerüljük a túlsúlyt!

3. Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot, elsősorban vizet!

4. Ne dohányozzunk!

5. Kerüljük a vény nélküli gyógyszerek rendszeres szedését!

6. Rendszeresen ellenőrizzük a vércukorszintet!

3. Ellenőrizzük a vérnyomását!

8. Ellenőriztessük a vesefunkciót, ha egy vagy több “nagy kockázati tényezővel” rendelkezik: cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, vagy a családban előforduló vesebetegség.

Forrás: www.semmelweis.hu | Nyitókép: www.energiseforlife.com

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 5 =

hirdetés