Az emberek többsége túlsúlyos, mégis alultáplált. Hogyan lehetséges ez?
Déd- és nagyszüleink idejében mások voltak az étkezési szokások: zsírosan főztek, rengeteg szénhidrátot fogyasztottak és a mindennapi betevő szerves része volt a fehér kenyér, a kolbász és a szalonna. Akkoriban megengedhették az emberek, hogy így étkezzenek, hiszen napi 12-14 órában fizikai munkát végeztek a ház körül, a mezőn. Kellett az a sok kalória – de mi a helyzet ma?
A nagy többség hajlamos nem észrevenni, hogy csak a körülöttünk lévő világ gyorsult fel, mi sajnos lelassultunk: általában ülőmunkát végzünk és mindenhová autóval megyünk. Márpedig táplálkozásunkat a megváltozott életmódhoz kell(ene) igazítanunk.
Az emberek többsége túlsúlyos, mégis alultáplált. Hogyan lehetséges ez?
Úgy, hogy sok a feleslegesen bevitt kalória (cukros ételek, üdítők, nasik), a hasznos tápanyagok (fehérje, esszenciális zsírok és jó minőségű szénhidrátok) viszont hiányoznak az étrendünkből. Jó magyar szokás szerint még ma is szeretünk zsírosan és kiadósan táplálkozni, a zöldség, a saláta pedig többségünk szerint csak nyulaknak vagy kecskéknek való.
Az egészséges táplálkozás és a testformálás aranyszabályai
Mindig kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amit elhasználunk – ez a fogyás lényege!
Együnk naponta legalább 4-5 alkalommal, de mindig csak kis adagokat és mindig kicsit kevesebbet, mint amennyire valóban szükségünk van. Ezzel mozgásban tartjuk az anyagcserénket.
Fogyókúrák helyett vegyünk fel jó étkezési szokásokat. A kúrák csak adott ideig működnek, így az elért eredmények sem lehetnek tartósak.
Iktassuk ki étrendünkből a cukros ételeket, italokat! Két deci üdítőt könnyű lehörpinteni, kocogással elégetni az üdítővel bevitt kalóriát nagyjából húsz perc alatt lehet.
Válasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, tésztát, hanyagoljuk a finomított pékárukat, nasikat. Főzéshez is használhatunk teljes kiőrlésű lisztet és alacsony zsírtartalmú termékeket.
Együnk zöldséget, gyümölcsöt! Próbáljuk ki főétkezésekkor, mennyire finom a husi, rizs, saláta vagy zöldségköret kombináció! Hát még milyen egészséges!
Húsok közül részesítsük előnyben a csirkét, a pulykát, és a halat, panírozás és bő olajban sütés helyett válasszuk a natúr, finomra pácolt verziókat.
Ne feledkezzünk meg a folyadékbevitelről! Testünk közel 80 százalékát víz alkotja. Célszerű napi 3-4 liter vizet – nem cukros üdítőket – fogyasztani, testsúlytól függően. Egy 50 kilós nőnek körülbelül 3 liter víz, egy 90 kilogramm testsúlyúnak már közel 5 liter víz lenne ideális. A bőséges folyadékbevitel hidratál, segíti a méreganyagok távozását, szépíti a bőrt.
Írta: Kertész Mónika, fitness edző
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.