Amilyen a kötődési stílusod, olyan a párkapcsolatod. Hogyan legyek boldog veled? Ismerd meg saját, korai mintázatod, hogy változtatni tudj! Könyvismertető

Korai éveink kötődési mintázata alapvető hatással van felnőttkori kapcsolatainkra, különösen a párkapcsolatunkra. A kötődési stílusunk alakításával megjavíthatjuk félresiklott párkapcsolatunkat, és valóban boldogan, harmóniában élhetünk a partnerünkkel – legalábbis ezt ígéri a holland párterapeuta könyve.

Mindenki vágyik a hosszú, boldog szerelmi kapcsolatra, de bármilyen jó szándék is vezérel minket, néha összeütközésbe kerülünk a partnerünkkel, vagy éppen azt vesszük észre, hogy a párkapcsolatunkban újra és újra ugyanazok a negatív mintázatok ismétlődnek.

A Hogyan legyek boldog veled? című kötet bemutatja, milyen forgatókönyv szerint alakulnak általában a párkapcsolatok, és hogyan befolyásolja fejlődésüket az, ahogyan mi magunk nevelkedtünk. Ugyanis az, ahogyan gyermekkori kötődésünk alakult, hatással van további életünk fontos kapcsolataira. A könyvből megismerhetjük saját kötődési stílusunkat és párunk kötődési stílusát is, így megérthetjük mindkettőnk viselkedésének mozgatórugóit. S ennek köszönhetően végre kitörhetünk a negatív mintázatokból.

A könyv az érzelmekre fókuszáló terápián (EFT) alapul, amely rendkívüli népszerűségre tett szert az egész világon. Számos vizsgálat igazolta, hogy valamennyi típusú párterápia közül az EFT produkálja a legjobb eredményeket. Ennek oka, hogy az EFT a legalapvetőbb emberi szükségletekre épít, és a legújabb tudományos eredményeken alapul. Karin Wagenaar párterapeuta hozzáférhetővé teszi számunkra ezeket a felismeréseket, és mi magunk is kamatoztathatjuk azokat párkapcsolatunk megjavítására, hogy a szerelem szikrájának kipattanását az életre szóló kiegyensúlyozott együttélés kövesse, és ne a konfliktusok végtelen láncolata.

Részletek a könyvből

„Azért írtam meg ezt a könyvet, mert nap mint nap olyan párokkal és kliensekkel foglalkozom, akik nem találják a helyüket a kapcsolatukban. A klinikán, ahol pár- és családterapeutaként dolgozom, mindig újból szembesülök azzal, hogy a kliensek korábbi életében már annyi minden félresiklott, hogy szinte nincs is képük az egészséges kapcsolatról. Látom, hogy nem könnyű evezni, ha valakinek még sosem volt lapát a kezében. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden megoldható. Sok olyan dolog érhet életed folyamán, amelyet nem tudsz befolyásolni. Amit azonban befolyásolni tudsz, az az a mód, ahogyan kezeled az eseményeket. Ezt saját magadnál kell elkezdened.

Tekints magadba, vedd komolyan saját kívánságaidat és vágyaidat, próbáld feltárni, mire van szükséged valójában. Ebben valószínűleg segítségedre lesz valamelyest, ha képet kapsz arról, milyen a kötődésed, a saját kötődési stílusod. Saját kötődési stílusod az a szemüveg, amelyen át megtanultad szemlélni a világot. Mint mindenki másnak, neked is megvannak a magad túlélési mechanizmusai, attól függően, hogy korábban min mentél keresztül, és ezek a túlélési mechanizmusok határozzák meg azt, ahogyan a helyzeteket kezeled. A […] kötődési stílust feltáró kérdéssornak nem az a célja, hogy diagnózist állítson fel, hanem hogy eszközt adjon a kezedbe saját magad megismerésére, fogódzót ahhoz, hogy meglásd saját sebezhetőségedet és érzékeny pontjaidat, valamint azokat a dolgokat, amelyekbe kapcsolataid során jó eséllyel belefutsz majd. Ha már ismered ezeket, kezdeni is tudsz velük valamit.”

A szerzőről

Karin Wagenaar klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, család- és párterapeuta. Széles körű tapasztalatot szerzett a mentális egészséggondozásban különböző intézmények klinikai és ambuláns osztályán. Sok éve már, hogy magánpraxist is működtet, valamint család- és párterapeuta-jelöltek szupervízióját és képzését is ellátja. Az érzelmekre fókuszáló terápiával az Egyesült Államokban tett útja során ismerkedett meg, ezt követően vezette be a módszert Hollandiában. Karin Wagenaar házas, három gyermeke van. Szabadidejében festésből, táncból, jógából és ismeretlen helyekre tett utazásokból merít inspirációt.

Karin Wagenaar: Hogyan legyek boldog veled?
Alcím: A párkapcsolat megjavítása az érzelmekre fókuszáló terápia (EFT) segítségével
Ursus Libris, 2018.
Ár: 2700
ISBN 978 615 5786 05 1

Részletek a könyvből az Ursus Libris honlapján >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × kettő =

hirdetés