Az Isztriai-félsziget lenyűgöző építészeti kincse a római korból: a pulai amfiteátrum

Az Isztriai-félsziget délnyugati részén fekvő Pula (Póla) népszerű nyaralóhely, Opatiától alig másfél óra autóval. Nemcsak strandjai miatt csalogatja a látogatókat; történelmi kincsei miatt is vonzó úticél.

Pula már az újkőkorszakban lakott terület volt; az ókori görög mitológiában is szerepel. I. e. 177-től a Nyugatrómai Birodalom része volt. Számos építészeti emlék fennmaradt ebből az időszakból (is), a római kori létesítmények közül a leghíresebb az amfiteátrum.

A római kori amfiteátrumok közül az öt legnagyobb létesítmény egyike a pulai; Augustus császár idején, Kr. e. 1. században kezdték az építését, Claudius császár uralkodása alatt bővítették, végül Vespasianus császár idején nyerte el végső formáját. Ez az egyik legjobb állapotban megmaradt ókori aréna. 

Az ellipszis alakú aréna 23 ezer néző befogadására volt alkalmas. Hosszabbik tengelye 132 méter, a rövidebbik 105 méter. A küzdőtér 68×42 méteres. 

Valamennyi ókori colosseum lenyűgöző látvány, hatalmas építészeti bravúr; miközben a romok között sétálgatunk, érdemes felidézni azt is, hogy a rómaiaknál ezek a hatalmas arénák milyen célokat szolgáltak. „Ebben a korszakban szinte általánossá vált, hogy a nép a délelőtti és délutáni előadásokat is megtekintette, melyek alatt a több száz gladiátorharc során akár 5000 vadállatot is feláldozhattak…” (Bővebben: mult-kor.hu)

Bár az amfiteátrum és a közvetlen környezete is nagyon látványos és hangulatos, sokkal kevesebb turista keresi fel, mint a római Colosseumot. Ez pedig kifejezetten felszabadító élmény azok számára, akik nem kedvelik a tömeget. Ráadásul pár száz méterre található az Adria, az arénából látni a tengert.

Augustus-templom

A pulai római fórum, a Piazza Foro, egy 80×30 méteres kövezett tér volt. Itt áll Pula másik jelentős római kori emléke, Augustus temploma. Krisztus születése táján épült, körülbelül 17 méter hosszú, 8 méter széles és 12 méter magas. Párkányát négy korinthoszi oszlop tartja.

A templom látogatható, az Isztriai Régészeti Múzeum kiállításának ad otthont; innét való az alábbi fotókon látható ajándéktárgy, egy gladiátor miniatűr szobrával díszített ceruza, amit Pula egyik strandján örökítettünk meg.

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hét + nyolc =

hirdetés