Barangolás a Bory-várban. Szerény présházból pazar vármúzeum

A Székesfehérvár vonzáskörzetében található Bory-vár története 1912-ben kezdődött, amikor Bory Jenő a Mária-völgyben megvásárolta az egyholdnyi területet – ahol eleinte csak egy kis présház állt -, hogy a nyári szünetet családjával ott tölthesse. Végül vármúzeum ‘nőtt ki’ a földből. Kevés olyan alkotót ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát, közéjük tartozik Bory Jenő, aki feleségével 41 éven át építette, szépítette a Bory-várat.

A Bory-vár összefoglaló tervek nélkül, évről-évre fejlődött, terjeszkedett. Nem a rajzasztalon születtek meg az épületek, hanem a helyszínen alakultak ki az alapeszme részletei. Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a tót pallér, a kőműves is. Néhány egyszerű munkással 1923 óta építette, bővítette, díszítette, gazdagította az épületet. A vár magassága a kazamatájától (föld alatti járataitól) a kilátótornyokig 30 méter. A Bory-vár számokban: 7 torony, 30 kisebb-nagyobb helyiség, köztük 3 műterem, több száz szobor, kép, régiség, műtárgy. A vár külső és belső tereiben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak.

A látszólag öncélú díszítményekkel ellátott, túlméretezett lakóház a magyarországi szimbolikus építészet különös példája. A vár százoszlopos udvarának körbefutó folyosóin a magyar történelem nagy alakjai, hősök, dalnokok és királyok sorakoznak Álmos ősvezértől Tinódi Lantos Sebestyénig.

Bory Jenő

Bory Jenő Székesfehérváron született 1879. november 9-én, 1959. december 20-án hunyt el. Építész és szobrász. Szülővárosa ösztöndíjasaként végezte egyetemi tanulmányait Budapesten; 1903-ban kapott építészmérnöki oklevelet, majd beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára. Szobrásznövendék lett Stróbl Alajos mellett, festészetet pedig Székely Bertalannál tanult. Két évig volt tanulmányúton Németországban és Olaszországban, ahol többek között kitanulta a márványszobor készítést is. Feleségével, Komocsin Ilonával Székely Bertalan tanítványaként ismerkedett meg. A lány ekkor Szeged város ösztöndíjasaként végezte a főiskolát. Művészi pályája alatt portrékat és virágcsendéleteket festett.

A híres székesfehérvári Bory-vár Bory Jenő és felesége közös művészi alkotása, melyet saját elgondolásaik és terveik alapján két kezük munkájaként hoztak létre. Ezzel emeltek emléket művészi álmaiknak, a munka- és a hitvesi szeretetnek. 1923-tól körülbelül 41 éven át építették a várat, melyet Jenő szobrai és Ilona festményei díszítenek. A vár építőanyaga beton és vasbeton, hiszen Bory Jenőt – kutatóként és szakemberként – főleg a beton széles körű alkalmazása foglalkoztatta. A vár kertjében saját szobrait helyezte el, míg a műteremben felesége festményei mellett más neves művészek képei is megtalálhatók. Műalkotásaik az ország minden pontján fellelhetők, egyes eredeti gipszmodellek pedig a vár oszlopos udvarának árkádjai alatt találhatók meg. A vár ma is látogatható, a törvényes örökösök tulajdona.

Mészáros Balázs képriportja a Bory-várról (a felvételek 2012. őszén készültek, a vár egész évben látogatható)

A Bory-vár weboldala: http://bory-var.hu

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 − négy =

hirdetés