Citromfát nevelünk – Három hónaposak a citrommagokból kifejlődött növények

Az álmunk egy (vagy több) saját citromfa, amely bolti citromból kinyert magból is nevelhető. A folyamatot dokumentáljuk és bemutatjuk a magazinon, bízva abban, hogy sikerrel járunk. 

2015. június 2-án jelent meg az első összeállításunk, melyben a magáztatás, ültetés és a csírázás első heteit mutattuk be. A sűrűn egymás mellett fejlődő hajtásokat júliusban szétültettük, erről is közöltünk képes ismertetőt. Megmutatjuk, jelenleg mekkorák a növények.

Az előzményekről: bolti citrom magjait (20 darabot) ültettünk júniusban egy kisebb kaspóba, egy hónapon belül valamennyi magból kibújtak a kis csíranövények. A júliusi átültetést azonban nem mindegyik élte túl, a 20 növényből 12 erősödött meg, s azóta is szépen fejlődnek.

Egyelőre egy nagyobb kaspóban neveljük a citrompalántákat, egy-két héten belül, még a hidegebb idő beköszönte előtt 2-3 kaspóba tervezzük szétültetni őket, hogy legyen elegendő helyük, tápanyaguk a növekedéshez. Túlélték a nyári forróságot – ez várható volt, hiszen mediterrán növények -, nem igényeltek különösebb gondozást, arra figyeltünk csak, hogy a táptalajuk ne száradjon ki. Amikor távollét miatt nem tudtuk öntözni, a vízutánpótlást automatizált csepegtető rendszerrel biztosítottuk.

A legnagyobb növények levelei már elérték a 6 centis hosszúságot, a legnagyobb növények (föld feletti) magassága 15-16 centi jelenleg. Apropó, levelek! Az utóbbi napokban tűnt fel, hogy a leveleket apró pettyek jelentek meg. Mivel a levelek felülete eddig szép fényes és sima volt, azt gondoltuk, valamilyen betegség támadta meg a citromfa-kezdeményeket.

Hohner Fefe citrus szakértő, termesztő, a Citrusok Magyarországon nevű Facebook zárt csoport adminisztrátora megnyugtató választ adott: egészséges a levélzet. Ahogy nőnek és beérnek a levelek, ki fognak simulni.

Teleltetés előtti teendők

Ha az éjszakai hőmérséklet 5 fok alá csökken, fűtetlen, világos helyre kell tenni a növényeket. A citromfa nem bírja a fűtést. Ha az első kemény fagyok beköszöntenek, az öntözést fel kell függeszteni. Télen a citrusok gyökérzete parafásodik, az öntözést minimalizálni kell, mert ha a növényt víz éri, rothadásnak indulhat, ezért erre nagyon oda kell figyelni. Télen sokat kell szellőztetni, egyébként nincs más teendő – tájékoztatott a Hohner Fefe.

 

Előző összeállításaink

Citromfát nevelünk – Magáztatás és ültetés

Citromfát nevelünk – a csírázás és növényfejlődés első hetei

Hogyan nevelhetünk magról citromfát?

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × 4 =

hirdetés