9 csodaszép téli növény

Az alábbi cserjék és évelők a téli hónapokban is színesítik a kerteket bimbózó virágaikkal, bogyóikkal.

Virágos birs (Chaenomeles)

Fotó: Wikipedia

Gyakorlatilag elpusztíthatatlan, a virágzó birs ugyanis tűri a szélsőséges éghajlati viszonyokat, és kevés gondozást igényel. Ez a lombhullató tövises cserje akár 8 méter szélesre is megnő, így akár természetes kerítésnek, térelválasztónak használhatjuk. Ültetni tavasszal vagy ősszel kell, hogy a téli hónapokban virágba boruljon.

Puszpáng (Buxus)

Fotó: www.wyevalegardencentres.co.uk

A télikert megelevenedik leveleinek textúrájától. Az örökzöld puszpáng sövényként könnyen nevelhető és alakítható. Kiváló utak, határ- vagy körvonalak szegélyezéséhez. Jó mutatnak a megfakult fák tövében.

Varázsmogyoró (Hamamelis)

Fotó: Marian St. Clair

Illatos nyáron, pompás télen. A boszorkánymogyoróként is ismert fajta piros-sárga virágai szinte lángolnak a téli napsütésben. A kert központi növénye lehet, mivel akár 15 méteres magasságot és szélességet is elérheti. Ültetését már őszre célszerű időzíteni.

Karácsonyi rózsa (Helleborus niger)

Fotó: www.vanmeuwen.com

Különleges dekorációként is szolgálhat az ünnepekre a karácsonyi rózsa. Kedvelt növény, a járdát szegélyezve igen jól mutat. Virágait decemberben hozza, tavasszal pedig vegetál, teret adva a tavaszi virágoknak.

Bogyóspuszpáng (Sarcococca hookeriana)

Fotó: www.washington.edu

A vastag, örökzöld levelei az év minden szakában jól mutatnak. A cserje ráadásul illatos, apró fehér virágait tél végén növeszti. Aromás jellegénél fogva a bejárat közelében szokták elhelyezni, így a lakásba is csenhetünk illatából.

Indiai díszköles (Pennisetum glaucum)

Fotó: www.longwoodgardens.org

A szívós díszes füvek közé tartozó indiai díszköles katonás száraival és buzogány virágzatával jól mutat a többi növény között. Magas virágai tele vannak magokkal, élelemként szolgálnak a madarak számára.

Japán kamélia (Japonica)

Fotó: Wikipedia

Január közepén bontja rózsaszín szirmait. Vastag zöld levelei is látványosak télen, a növény elérheti a 10 méteres magasságot. Megfelelő gondozás mellett akár 100 évig is elél.

Hóvirág (Galanthus elwesii)

Fotó: Harmath Beáta

A hóvirág alig várja, hogy vége legyen a télnek, az első kora tavaszi virágok egyike. Magas cserjék tövében célszerű ültetni, hagymáit ősszel érdemes kihelyezni.

Szerző: Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tíz − 5 =

hirdetés